Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nden Örnek Proje
Türkiye’de en fazla sığır sayısına sahip illerin başında yer alan Aydın’da inekler ve boğalar Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB)’nin projesi ile artık altın yumurtlayacak. Yıllardır atık olarak görülen ve zaman zaman da gübre olarak değerlendirilen Aydın’daki inek ve boğaların gübreleri ADSYB’nin projesi ile bundan sonra temiz enerjiye dönüşecek.
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın (GEKA) 2011 Yılı Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında, GEKA’ya sunduğu Hayvansal Gübreden Temiz Enerjiye” Aydın Atlası projesine hibe almaya hak kazandı. Hibe Sözleşmesi imzalanarak çalışmalarına başlanan proje ile GEKA’nın Doğrudan Faaliyet Desteği Programı önceliklerinden çevrenin korunması, doğal kaynakların etkin kullanımı, enerji verimliliğinin artırılmasına yönelik araştırmalar ile bölge potansiyelinin belirlenmesi ve yatırım kararlarına yön verecek analizlerin yapılması öncelikleri hedef alındı.
Yaklaşık 3 ay sürmesi planlanan proje ile genel olarak hayvansal gübrenin biyogaz üretimi yöntemi ile kaynak etkin biçimde kullanılmasının Aydın bölgesinde nasıl ve ne şekilde gerçekleştirileceğinin ve biyogaz üretim potansiyelinin tespit edilmesi ile Aydın'ın yaşam kalitesinin artışı ile sürdürülebilir tarım ve ekonomisinin gelişimine katkı sağlanmasının amaçlandığı belirtildi.
Proje çalışmalarının, proje ortağı; Aydın Süt Üreticileri Birliği (ASÜB) ve proje iştirakçileri Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu (GIZ) ve Aydın Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile işbirliği içinde gerçekleştirileceği belirtildi. Proje kapsamında, Aydın ili biyogaz potansiyeli fizibilite çalışması ve raporu hazırlanarak uluslararası kuruluşlar ve yabancı yatırımcıların da bu çalışma hususunda bilgilendirilmesi amacıyla rapor İngilizce ve Türkçe olarak iki dilde yayınlanacak.
“HAYVAN GÜBRELERİ SORUN OLMAKTAN ÇIKIP ENERJİYE DÖNÜŞECEK”
Projeyi değerlendiren Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Aydın ili sığır sayısı ile Türkiye’de dördüncü sırada bulunmaktadır. Hayvan gübreleri ilimizde yeterince değerlendirilememekte. Bu gübreler genellikle açıkta ve yığın halinde biriktirilerek uzun süre bekletilmektedir. Bu durumda iklim için zararlı azot oksit ve metan emisyonlarının çıkmasına, yer altı ve yeryüzü sularının yüksek derecede kirlenmesine, rahatsız edici kokulara ve insan sağlığını tehdit eden problemlere neden olmaktadır. Tüm bu sorunların çözümü biyogaz üretiminde hayvan gübrelerinin kullanılarak geri dönüşüm mekanizmasının işletilmesinden geçmekte. Biyogaz yeşil, temiz ve yenilenebilir bir enerji. Gübrelerden biyogaz elde edilirken kalan kısmı normal gübreden 2 kat daha verimli olan biyogübreye dönüşerek tekrar tarıma kazandırılmakta. İşte tüm bunların Aydın’da nasıl işleyebileceğini görmek ve hangi ilçelerimizde biyogaz tesislerinin kurulmasının uygun olacağını, verimliliği önceden tespit edebilmek için bir fizibilite çalışması yapmak istedik. Aydın için temiz çevre, temiz enerji ve sürdürülebilir tarım çok önemli kavramlar. Umarım projemiz ile yatırımcılarımızı doğru yönlendirerek Aydın’a biyogaz tesisleri kazandırabilir ve gübre yönetimi sisteminin de temellerini atmış oluruz.” diye konuştu.
04 Nisan 2012 Çarşamba-
https://www.haber3.com/guncel/aydin-damizlik-sigir-yetistiricileri-birliginden-ornek-proje-haberi-1228587
Aydın'a 86 bin anaç sığır
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, 2013 yılında Aydın genelinde 86 bin anaç sığır desteklemesi yapıldığını belirtti.
ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Birlik olarak Aydın ili genelinde soykütüğü, önsoykütüğü, suni tohumlama, döl kontrolü, eşleştirme, aşılama, ilaçlama, rasyon hazırlama ve eğitim çalışmaları ile iç ve dış kaynaklı hibe projeleri konularında çalışmalar yürüttüklerini söyledi. İl genelinde anlaşmalı 140 veteriner hekimle aşılama projesine devam ettiklerini belirten Güngör, “Aydın’da suni tohumlamaların, ıslah amacıyla daha düzenli bir şekilde yapılabilmesi için, Birlik bünyesinde çalışan 3 veteriner hekimimiz 2013 yılında toplam 7 bin 417 suni tohumlama yapmıştır. Ayrıca 2010 yılında AVHO ile yapılan protokol sonucunda 140 veteriner hekim ile çalışılmakta, bu çalışmalar sonucunda ilimizde 2013 yılında 157 bin 513 adet tohumlama yapılmıştır. Şu anda Aydın`da soy kütüğü ve ön soy kütüğü küpelemelerinin tümünü birlik yapmaktadır” diye konuştu.
86 BİN ANAÇSIĞIR DESTEKLEMESİ YAPILDI
Aydın’ın hayvancılık sektörünün gelişmeci amacıyla yatırım ve projelerin devam ettiğini açıklayan ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, şöyle konuştu: “Aydın ilimiz genelinde anaç sığır, buzağı ve süt destekleme işlemleri Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimiz tarafından yapılıyor. 2013 yılı birlik üyelerine ait toplam 63 bin 646 adet anaç sığır desteklemelerden yararlandırılmıştır. İl genelinde ise 86 bin 524 anaç sığır desteklemelerden yararlanmıştır. Buzağı desteğinden yararlanan birlik üyelerine ait buzağı sayısı birinci listede 49 bin 477 adettir. Bu buzağılardan 6 bin 427 adet buzağı da döl kontrolü desteklemesinden yararlanmıştır”
Hayvan yetiştiricilerine yönelik olarak hazırladıkları önemli projelerden biri olan eğitim faaliyetlerini Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği çatısı altında kurdukları Aydın Çiftlik Danışma Merkezi (AÇDM) aracılığıyla başarıyla sürdürdüklerini açıklayan ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, AÇDM’in yetiştiricilerin danışmanlık hizmetlerini karşıladıklarını ifade etti. Danışmanlık hizmetlerinin yanında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yayımlanan son yönetmelikler kapsamında da hayvan yetiştiricilerine destek verdiklerini açıklayan Güngör, Tarımsal Yayın Danışmanlık Hizmetleri çerçevesinde il genelinde toplantılar düzenlediklerini sözlerine ekledi.
https://www.agazete.com.tr/haber/aydina-86-bin-anac-sigir-4902.html
Öğrenciler Dünya Süt Günü'nü kutladı
feler’de Dünya Süt Günü kapsamında Bahçeşehir Koleji ile Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) ortaklaşa etkinlik düzenledi. Etkinlikte, Bahçeşehir Koleji öğrencileri dans gösterileri ve sütle ilgili şiir ve şarkılar söylerlerken, Dünya Süt Günü ile ilgili düzenlenen resim yarışmasında dereceye girenlerin hediyeleri de verildi. Ayrıca çocuklar, ADSYB’den getirilen buzağıları severek, onları besledi.
Aydın Bahçeşehir Koleji Bahçesi’nde düzenlenen etkinliğe Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Salih Köksal, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Aydın TARİŞ Başkanı Nizamettin Başaran, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın Bahçeşehir Koleji Müdürü Sümer Mustafa Güngör, kolej öğretmenleri, öğrenciler ve veliler katıldı.
"HEM SAĞLIK HEM DE EKONOMİ AÇISINDAN SÜT TÜKETMELİYİZ"
Aydın’da ve Türkiye’de süt üretiminin ve tüketimin azlığına dikkat çeken ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Türkiye’de yıllık süt üretimimiz yaklaşık 18 milyon tona kadar çıkmıştır. Aydın’da ise yapılan çalışmalar sonucunda yıllık süt üretimimiz 400 tondan bin 200 tona kadar çıkmıştır. Hem sağlık hem de ekonomi açısından süt tüketmemiz gerekiyor. Yine Milli Eğitim Bakanlığı ve Tarım Bakanlığı tarafından yürütülen okul sütü projesi devam eder, süt üretimi ve tüketimi devam eder” dedi.
“SAĞLIKLI VE BAŞARILI NESİLLER İÇİN SÜTÜ FAZLA TÜKETMELİYİZ”
Sütün önemine dikkat çeken Efeler Belediye Başkanı Mesut Özakcan, “Sağlıklı gelişmek küçüklükten itibaren başlar. Herkesin bildiği gibi en önemli protein kaynakları arasında et, süt, yumurta üçlüsü yer alır. Ama bunlar arasında en önemli yeri olan da süttür. Nasıl bir bebek için anne sütün önemli olduğunu biliyorsak, bir ömür boyu insan sağlığı için sütün önemini bilmeliyiz. Tarım ülkesi olmamıza rağmen gelişmiş ülkelere göre 9-10 kat az süt tüketiyoruz. Çocuklarımız ve geleceğimiz için süt tüketimine ihtiyacımız var. Sağlıklı ve başarılı nesiller için sütü fazla tüketmeliyiz” diye konuştu.
“EN ÖNEMLİ BESİN GRUPLARINDAN BİRİ SÜT VE SÜT ÜRÜNLERİDİR”
Süt tüketen kişilerin daha sağlıklı olduklarının altını çizen Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Salih Köksal, “Enerji ve besin öğeleri ihtiyaçlarının karşılanmasında en önemli besin gruplarından biri süt ve süt ürünleridir. Süt ve süt ürünlerinin yeterli miktarlarda tüketimi özellikle büyüme ve gelişmenin hızlı olduğu okul çağı çocukları başta olmak üzere her yaş grubu için büyük önem taşımaktadır. Ancak yapılan araştırmalar ülkemizde bu besin grubunun tüketim düzeyinin önerilen miktarların çok altında olduğunu göstermektedir” ifadelerini kullandı. (HAKAN TUĞRUL)
https://www.aydindenge.com.tr/guncel/22/05/2014/ogrenciler-dunya-sut-gununu-kutladi
Güngör: “Süt Tüketimini Artırarak Sağlıklı Nesiller Yetiştirebiliriz
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Gelecek yıllarda süt içme alışkanlığımızın artmasıyla, daha sağlıklı nesillere kavuşuruz” dedi.
Sütün doğumdan ölüme değin uzanan süreçte beslenmede temel yer teşkil eden en önemli besin maddelerinden biri olduğuna işaret eden Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “İnsanın tüm yaşamında önemli yeri olan süt, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeleri içerir. Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir. Süt, sadece bebeklikte değil insan yaşamının her evresinde tüketilmesi gereken bir besindir. Ancak Türkiye’deki süt tüketimi gelişmiş ülkelerle kıyaslanmayacak derecede düşüktür. Araştırmalar, gelişmiş ülkelerde yıllık 139 litreye ulaşan kişi başı süt tüketiminin Türkiye’de 25 litreyi geçmediğini gösteriyor. Süt hakkında toplumu bilinçlendirmek ve tüketiminin artmasını teşvik etmek amacıyla her yıl 21 Mayıs tarihi ‘Dünya Süt Günü’ olarak kutlanıyor. Bizde Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak çocuklarımızda süt içme alışkanlığının gelişmesi için ‘Dünya Süt Günü’ ve ‘Sizin İçin Üretiyoruz’ temalı resim yarışması düzenledik. Umarım, gelecek yıllarda süt içme alışkanlığımızın artmasıyla, daha sağlıklı nesillere kavuşuruz” diye konuştu.
https://www.marasgundem.com.tr/yerel-haberler/gungor-sut-tuketimini-artirarak-saglikli-nesiller-yetistirebiliriz-842031h
Aşırı sıcaklarda inekleri stresten korumanın en güzel yolu soğuk duş
Yılın en sıcak günlerinin yaşandığı Aydın’da aşırı sıcaklar vatandaşları olduğu gibi inekleri de olumsuz etkilemeye başladı. İl genelinde etkili olmaya başlayan aşırı sıcaklar nedeniyle Aydın’daki ineklerin süt veriminin düşmeye başladığını belirten Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, hem ineklerin sağlığı hem de süt veriminin artması için ineklerin soğuk duş aldırılmasını önerdi.
Aydın’ın Türkiye’nin en sıcak ve nem oranı yüksek illerinin başında yer aldığını belirten Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, son günlerde aşırı sıcaklar nedeniyle Aydın’daki ineklerin süt veriminin düşmeye başladığını belirtti. Bunun temel sebebinin aşırı sıcaklar nedeniyle strese giren ineklerin metabolizmasında yaşanan değişiklik olduğunu belirten Mercan, “Nasıl bir insan yaz sıcağında duş aldığında rahatlıyor ve iş verimi artıyorsa inekler de aynı durumda. Aydın’da yoğunlukta olan Holştayn cinsi inekler 27 derecenin üzerindeki sıcaklıkları sevmez. Aydın, son verilere göre;141 bin 661 kültür ırkı inek olmak üzere toplam 340 bin 442 büyükbaş hayvan varlığına sahip. Bunların büyük çoğunluğu şu anda aşırı sıcaklar nedeniyle stres altında. Yıkanan ineklerin daha mutlu ve süt veriminin yüksek olduğunu tespit edilmiş bir gerçek. Bu nedenle üreticilerimizin hem hayvanlarının sağlığı, hem de verimin artması için ineklerini yaz mevsimi boyunca soğuk duş aldırmalarını tavsiye ediyoruz” dedi.
Veteriner Hekim Nusret Mercan ayrıca, bulundukları ortamlar serinletilen hayvanların daha mutlu olduğunu da belirtti.
https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/aydin/asiri-sicaklarda-inekleri-stresten-korumanin-en-guzel-yolu-soguk-dus-10266981
ADSYB’DEN TARIM SİGORTALARI KONUSUNDA ÇİFTÇİLERE UYARI
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) kapsamında sigorta yaptıran ve hasar tespit edilen çiftçilere yapılacak olan yardımlar konusunda bilgi verdi.
Çiftçilerin, yetiştiricilerin bu yardımlardan faydalanabilmesi için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçi kayıtlarına, kayıtlarını yaptırmaları ve hali hazırda var olan kayıtlarını ise güncellemeleri hususunda uyarıda bulundu.
Tarım Sigortaları 2015 yılı uygulamalarının yer aldığı “Tarım Sigortaları Havuzu Tarafından Kapsama Alınacak Riskler, Ürünler, Bölgeler ve Prim Desteği Oranlarına İlişkin 2014/7093 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı’nın 31 Aralık 2014 tarih ve 29222 sayılı (4’üncü Mükerrer ) Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak, buzağılarda da sigorta kapsamına alınma yaşının 1 yıldan 8 güne düşürüldüğünü söyledi. Kıvrak, “Bu karar kapsamında; Bitkisel ürünler için dolu ana riski ile birlikte; fırtına, hortum, yangın, heyelan, deprem, sel ve su baskını ek riskler dolu paketi halinde; bu sayılan risklere ilave olarak,isteğe bağlı olmak üzere açık alanda yetiştirilen meyveler için don riski, ayrıca meyve bahçeleri ile bağlarda dolu ağı ve örtü sistemleri için dolu paketindeki riskler ve dolu ağırlığı riski Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı çiftçilerin, mevcut bilgileri dikkate alınarak, Tarım Sigortaları Havuzu tarafından teminat kapsamında değerlendirilecek” dedi.
Üretici ve yetiştiricilerin TÜRKVET kayıtlarını her sene güncellemesi gerektiğini de kaydeden Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak, “Süt ve erkek besi sığırları ile erkek ve dişi mandalar için ölüm riski, ilgili genel şartlar, tarife ve talimatlar kapsamında Veteriner Bilgi Sistemi (TÜRKVET) çiftçi kayıtları dikkate alınarak teminat altına alındı. Ayrıca, Büyükbaş hayvanların sigortaya kabul yaşı 8 güne, Küçükbaş hayvanlar için sigortayı kabul yaşı 3 aya indirildi. Devlet sigorta prim desteğinden yararlanacak çiftçilerin, 5488 sayılı Tarım Kanununda belirttiği şekilde, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın çiftçi kayıtlarına kayıtlı olmaları yasal bir zorunluluktur. Büyükbaş ve Küçükbaş Hayvan Hayat Sigortasında TÜRKVET çiftçi kayıtları dikkate alınmaktadır. Ayrıca üreticilerin TÜRKVET kayıtlarını her sene güncellemeleri gerekmektedir. Tarım Sigortası yaptırmayan çiftçiler, 5363 sayılı Tarım Sigortaları Kanunu kapsamında, tabii afetlerden zarar gören çiftçilere Yapılacak Devlet yardımlarından istifade edemeyeceklerdir” dedi.
https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/aydin/adsyb-den-tarim-sigortalari-konusunda-ciftcilere-uyari-10600499
SÜT HER YAŞTA TÜKETİLMESİ GEREKEN ÖNEMLİ BİR BESİNDİR
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada süt tüketimi ile ilgili ülke genelinde yaygın olan 'Sütü çocuklar içer' anlayışını kırmaya çalıştıklarını söyledi. Gelişmiş ülkelerde yıllık kişi başı süt tüketiminin yaklaşık 130 litreyi bulurken, bu rakamın Türkiye'de 25-30 litre civarında olduğu belirtildi.
Sağlıklı bir yaşam için, doğumdan ölüme kadar tüm insanların süt tüketmesi gerektiğini belirten ASYB Başkanı Güngör, "İnsan sağlığında önemli yeri olan süt, yeterli ve dengeli beslenme için gerekli olan hayvansal kaynaklı protein, yağ, laktoz ile vitamin ve mineral maddeleri içerir. Süt beslenme değerinin yüksekliği yanında, vücut fonksiyonlarını düzenleyen, vücudun gelişmesini sağlayan, kemik ve diş oluşumunda önemli yeri olan temel bir gıda maddesidir. Bu nedenle süt sadece bebeklik ve çocukluk değil, hayatımızın her döneminde tüketilmesi gereken önemli bir besindir" dedi.
Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu'nun 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda her yıl 21 Mayıs gününün "Dünya Süt Günü" olarak kutlandığını ve 1991 yılından itibaren Türkiye'de de bu günün kutlandığını belirten Aydın damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Dünya Süt Günü çerçevesinde süt tüketimi konusunda toplumun bilinçlenmesi amacıyla faaliyetler ve kutlamalar düzenlenmektedir. Türkiye'deki süt tüketimine bakıldığında ise gelişmiş ülkelere kıyasla çok düşük olduğu görülmektedir. Yıllık süt tüketim ortalamaları gelişmiş ülkelerde 130 litreyi bulurken, Türkiye'de maalesef ki 25 -30 litreyi geçmemektedir. Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) olarak süt tüketiminin artırılması yönünde birçok farkındalık çalışmaları yapıyoruz ve çocuklar başta olmak üzere toplumun her yaş kesiminin bilinçlenmesi için faaliyetler düzenliyoruz. Ayrıca yapılan ıslah çalışmaları ve üreticiye verilen desteklemelerin artması sonucu yıllık süt üretimi artış göstermiştir. Süt üretiminin artış göstermesi için bir diğer etkende yetiştiricilerin hayvan sağlığına özen göstermeleridir. Bu doğrultuda, ADSYB olarak yetiştiricilerimizin hayvan refahına özen göstermeleri için düzenli periyotlarla, tarımsal danışmanlarımız tarafından yetiştiricilerimize bilgilendirme faaliyetleri yapılmaktadır. Bu sayede yetiştiricilerimiz hayvan bakımı konusunda daha bilinçli yöntemler uygulamaktadırlar. Hayvan refahı arttıkça buna paralel olarak süt üretimi de artış göstermeye devam edecektir" dedi.
Aynı doğrultuda süt tüketiminin de artış göstermesinin de çok önemli olduğunu belirten Başkan Güngör, "Süt tüketiminin artışı sonucu hem gelecek nesillerimiz daha sağlıklı olacak hem de yetiştiricimiz ürettiği sütü hak ettiği değerden satabilecek ve ülke ekonomisine katkı sağlayacaktır. ADSYB olarak yetiştiricilerimiz ile birlikte süt konusunda gerekli özenin gösterilmesi için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz. Gelecek nesillerin daha sağlıklı olması ve ülke ekonomimizin gelişimi için süt tüketiminin artmasını umuyor ve diliyoruz" diyerek herkesi daha sağlıklı bir yaşam için süt tüketmeye çağırdı.
(İK)
20.05.2015 13:50:22 TSI İBRAHİM KILINÇ
https://www.haberturk.com/yerel-haberler/haber/37809850-sut-her-yasta-tuketilmesi-gereken-onemli-bir-besindir
Adsyb’den Yetiştiricilere ‘Çiçek Hastalığı’ Uyarısı
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) il genelinde etkisi her geçen artarak devam eden ve halk arasında çiçek hastalığı olarak bilinen büyükbaş hayvanlarda görülen çiçek hastalığı ve alınacak tedbirler hakkında çiftçileri bilgilendirdi.
Afrika Kıtası'ndan Ortadoğu'ya doğru yayılan, halk arasında çiçek hastalığı olarak da bilinen sığırlardaki Afrika hastalığının Türkiye de ilk olarak 2013 yılında Kahramanmaraş'da görüldüğünü ve bu yıl da Aydın'da etkili bir şekilde hastalığın yayıldığını belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, hastalığın Aydın'da sığır yetiştiricilerini zor durumda bıraktığını belirtti.
Özellikle Aydın Efeler ilçesi Umurlu mahallesinde ve Çine ilçesi'nde yoğun olarak tespit edilen hastalık hakkında Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, sığır yetiştiricileri için bilgilendirmede bulundu. Mercan "Afrika hastalığı sivrisinek, kene ve sokucu sineklerle bulaşan deri içinde yumrulu şişlikler olarak görülen, bazen ölümle sonuçlanan bir hastalık. Sinekler vasıtasıyla bulaşan hastalık sulak yerlerde sinek artışıyla birlikte daha yoğun görülür. Hastalığın sineklerin yanı sıra gözyaşı, ağız ve burundan gelen akıntılar, bulaşık su ve yemler ile de bulaşma riski vardır" dedi.
Bütün yaş grubundaki sığırların risk altında olduğunu vurgulayan Mercan, aşılanan ve hastalığı atlatmış hayvanlarda hastalanma riskinin daha düşük olduğunu belirtti. Hastalığın belirtilerinin öncelikle baş, boyun ve bacaklar olmak üzere tüm vücutta yaygın yumrulu şişlikler; göz, burun ve ağızdan akıntı; öksürük, yıllık süt verimi kaybı, yavru atma, yüksek ateş, iştahsızlık, zayıflık, bacaklarda şişlik, yürüme zorluğu olarak ortaya çıktığını söyleyen Mercan, bu belirtileri hayvanlarında gözlemleyen yetiştiricilerin hemen önlem almalarını istedi.
Viral bir enfeksiyon olduğu için hastalığın tedavisinin olmadığını ancak asıl ölümlere neden olan diğer hastalık ve bakterilere karşı hayvanın savunma mekanizmasını güçlendirici tedavi yöntemleri uygulandığını belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan hastalığın kontrol altına alınması için gerekenleri şu şekilde sıraladı: Hayvanlar karantinaya alınmalı, nakiller engellenmeli, hasta hayvan sürü dışına alınmalı, kesilen hayvanlar imha edilmeli, ahırlar temizlenmeli ve dezenfekte edilmeli.
"SİNEKLERLE MÜCADELE EDİN AŞILAMAYI İHMAL ETMEYİN"
Hastalığı yayan temel etmenlerin sinekler olduğunu ve bu nedenle hastalıkla mücadelede sineklerle mücadelenin de önemli olduğunu vurgulayan ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, "Hastalığa karşı şimdilik alınacak en etkili önlemlerden biri aşılama ve sineklerle mücadele. Sineklerle mücadele edebilmek için ahırın temizliğine kesinlikle dikkat edilmeli. Örümcek ağları, hayvan dışkıları sineklerin en çok konakladığı yerler olduğu için temizlenmeli ve ahır havalandırılmalı, havalandırılan pencere ya da kapılarda sineklikler olmalı. İlaçlamalar öncelikli olarak sulak alanlarda ve yılda 2 kez yapılmalı, İlaçlama yapılması için ilgili yerlere başvurulması gerekir; Belediyelerde Veteriner Hizmetleri, Tarım İl ve İlçe Müdürlükleri Veteriner Sağlık İşleri'ne başvurulmalıdır. Tarım Gıda ve Hayvancılık İl Müdürülüğü görevlilerince il genelinde 01 Nisan ile 31 Mayıs Tarihleri arasında aşılama çalışması yapıldı. Hastalık ihbarı mecburi bir hastalıktır. Bu tür bir olgu ile karşılaşan yetiştiricilerimiz ve serbest veteriner hekimler mutlaka ilgililere bilgi versin" dedi.
"HASTALIK TAZMİNATLI HASTALIKLAR LİSTESİNE EKLENDİ"
Hastalık nedeniyle meydana gelen kayıpların önlenmesi amacıyla hastalığın 2014 yıl tazminatlı hastalıklar listesine eklendiğini de belirten ADSYB Sağlık İşleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Nusret Mercan, "5996 sayılı kanuna göre Madde 4.(6) "Bir yerde bulaşıcı hayvan hastalığı ya da sebebi belli olmayan hayvan ölümlerinden haberdar olan ilgililer, durumu Bakanlığa ihbar etmekle yükümlüdür. Hastalıkta oluşabilecek kayıplar nedeniyle 2014 yılı tazminatlı hastalıklar listesine ilave edilmiştir. Laboratuvar muayenesi ile hastalık tespit edildikten sonra öldürülen veya itlaf edilen sığırlar için hayvan sahiplerine takdir edilecek kıymetlerinin tamamı tazminat olarak ödenir" ibaresi yer almaktadır" diye konuştu.
Kaynak: İHA
https://www.haber3.com/guncel/adsybden-yetistiricilere-cicek-hastaligi-uyarisi-haberi-3471440
Aydın'daki İnekler Artık Daha Mutlu Olacak
ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Türkiye'de çiftliklerdeki en önemli sorunlardan birinin sığırlarda ayak ve tırnak bakımı eksikliği olduğunu söyledi.
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Türkiye'de çiftliklerdeki en önemli sorunlardan birinin de sığırlarda ayak ve tırnak bakımı eksikliği olduğunu belirterek hayvanların refahı ve verimin artması için ayak ve tırnak bakımın şart olduğunu belirtti. Bu kapsamda ADSYB olarak hazırladıkları projenin Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından hibe destek sağlanarak Aydın'da "Ayak ve Tırnak Bakımı Eğitimi" düzenlediklerini kaydeden Başkan Mehmet Sedat Güngör, "Başarı ile tamamlanan bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum" dedi.
"AMACIMIZ ÜSTÜN VERİMLİ SIĞIRLARIN YETİŞTİRİLMESİ"
ADSYB olarak hayvancılık sektöründe eksik olarak gördükleri konular ve yetiştiricilerin talepleri doğrultusunda proje ürettiklerini kaydeden Başkan Mehmet Sedat Güngör, "Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak ana amacımız olan üstün verimli sığırlar yetiştirilmesi için büyükbaş hayvanların kayıt altına alınması çalışmalarımız yanı sıra hayvancılığın gelişimi için farklı projeler geliştirilmeye çalışılmaktadır. Güney Ege Kalkınma Ajansı 2015 yılı Teknik Destek Programı kapsamında başvurduğumuz "Sığırlarda Ayak ve Tırnak Bakımı Eğitimi" projesi hibe almaya hak kazandık ve bu projeyi başarı ile tamamladık. Bu eğitime başvurmamızın temel gerekçesi hayvancılık sektöründe en önemli sorunlardan birinin modern süt sığırcılığı ile birlikte ayak ve tırnak problemlerinin artış göstermesidir. Sığırlardaki ayak ve tırnak problemlerinin ciddiyeti ülkemizde henüz tam olarak anlaşılabilmiş değildir. Konunun özellikle ekonomik boyutu yetiştiriciler tarafından fark edilmemektedir. Bunun en önemli göstergesi de düzenli olarak ayak ve tırnak bakımı yaptıran işletme sayısının yok denecek kadar az olmasıdır. Bunun sonucu olarak da tedavi edilmeyen ayak ve tırnaklardaki problemler hayvanlara sıkıntı vermekte, onların yürümelerine, yem yemelerine, merada gezinmelerine mani olmakta ve sonuçta sığırların süt, et ve döl verimlerinin azalmasına, sürü dışına çıkarılmalarına hatta ölümlerine dahi neden olabilmektedir" dedi.
"SIKINTILI TIRNAK SÜT VERİMİNİ YÜZDE 25'E KADAR DÜŞÜRÜYOR"
Türkiye'deki çiftliklerde verim kaybının en önemli nedenlerinden birinin de ayak ve tırnak problemleri olduğunu kaydeden ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Tırnak problemlerinin meydana getirdiği yüzde 20- 25 oranındaki süt verim kaybı özellikle süt sığırı işletmeleri için ciddi bir sorun oluşturmaktadır. Bu durum hayvancılık sektörünün gelişimi açısından büyük bir sorun teşkil etmektedir. Hayvancılık sektörünün bölge kalkınması açısından başat sektörler arasında olması sebebiyle, sektörün gelişimi bölge kalkınması ile doğrudan bağlantılıdır. Bu doğrultuda büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin, öncelikle büyükbaş hayvanların refahı için ve ikincil olarak da bölgenin kalkınması için, sığırların ayak ve tırnak bakımlarına özen göstermeleri gerekmektedir. Güney Ege Bölgesinde ve özellikle Aydın ilinde sığırlarda ayak ve tırnak bakımını uygulayabilen nitelikli teknik insan sayısı çok azdır. Bu sebeple de ayak ve tırnak bakımının doğru yöntemlerle ve sağlıklı bir şekilde yapılabilmesi için teorik ve uygulamalı eğitim almış kişilere ihtiyaç vardı. Projemiz sonucu bu teknik personel hususundaki bu gereksinimin giderilmesi için bir adım atılmış oldu. Yetkinlik kazanmış kişiler tarafından sığırlarda uygulanacak ayak ve tırnak bakımları neticesinde, ayak ve tırnak sorunlarına dayalı verim kayıpları engellenmiş olacak ve bölgedeki başat sektörlerden olan hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlanacaktır" diyerek projenin gerçekleşmesine destek veren GEKA'ya, Tarım İl Müdürlüğü'ne, eğitimleri veren Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akın'a ve eğitimi başarı ile tamamlayan kursiyerlere teşekkür etti. - AYDIN
https://www.haberler.com/aydin-daki-inekler-artik-daha-mutlu-olacak-7860898-haberi/
ADSYB SEKTÖRÜN GİZLİ KAHRAMANLARINI EĞİTİME ALDI
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) ıslah faaliyetlerinin yanında yetiştiricilerinin bilgi ve tecrübelerini artırmak için gerçekleştirdiği projeler bir yenisini daha ekledi. Aydın’da faaliyet gösteren kadın yetiştiriciler Kuşadası’ndaki 5 yıldızlı bir otelde konunun uzmanları tarafından 5 gün süren bir eğitime alındı. Oldukça verimli geçen eğitim faaliyetinde çiftlik gezileri de yapılırken, kadınların hayvancılık faaliyetlerinde ön plana çıkarılması ve daha güçlü kılınması hedeflendi.
“55 KADIN YETİŞTİRİCİ SEKTÖRDE ÖRNEK OLACAK”
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’ne üye 55 kadının katıldığı Kadın Yetiştirici Eğitimi (KAYE) projesinin açılışında konuşan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Kadınların hayvancılık faaliyetlerinde ön plana çıkarılması ve daha güçlü kılınması ADSYB’nin hedefleri arasındadır. Bu çalışmalar ışığında hayvancılık sektörünün gizli kahramanları olan kadın yetiştiricilerimiz için başlatılan eğitim faaliyetleri bundan sonra devam edecektir” diyerek birçok alanda ciddi başarılar elde eden kadınların bu alanda daha başarılı olacaklarını belirtti.
ADSYB’ye üye 18- 45 yaş aralığında 55 kadının katıldığı KAYE programında ADSYB Teknik İşler Şube Müdürü Seda Emine Payık ADSYB faaliyetleri ve Aydın Çiftlik Danışma Merkezi (AÇDM) Yöneticisi Arzu Sevim Akbaş AÇDM faaliyetleri ve son olarak da ADSYB Soykütük Sorumlusu Elif Yorulmaz hayvancılık desteklemeleri hakkındaki sunumlarını yaptılar.
ADSYB hakkındaki genel bilgilendirmelerin ardından Alman Kooperatifleri Konfederasyonu Türkiye Temsilciliği Eğitim ve Rehberlik Sorumluları Prof. Dr. Salahattin Kumlu ve Ziraat Yüksek Mühendisi Zerrin Kumlu Damızlık Sığır Yetiştiriciliğinde Kadının Rolü hakkında sunum yaparak, kadın-erkek dayanışmasının sadece ahırda değil günlük hayatta ve yaşamın her alanında olmasını tavsiye ettiler.
Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Zootekni Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Alçiçek sığırlarda bakım besleme konulu sunumunu gerçekleştirdi. ADÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. Güneş Erdoğan düvelerde kızgınlık takibi, sağım hijyeni ve doğum konularında bayan yetiştiricileri bilgilendirdi. ADÜ Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. İbrahim Akın ise ayak hastalıklarından korunma hakkında bilgi verdi. ADÜ Ziraat Fakültesi Tarım Ekonomisi öğretim üyesi Prof. Dr. Göksel Armağan da süt sığırcılığı işletmelerinde kayıt tutmanın önemine değindi.
Eğitimde hayvancılık hakkında bilgilendirmelerin yanında kadınlara girişimcilik konularında da eğitimler verildi. Arzu Gözel Girişimcilik ve Kadın Yetiştiriciler konulu interaktif bir sunum gerçekleştirdi. Eğitimin damızlık sığır yetiştiriciliğinde iş fikirleri ve başarı öyküleri oturumunda, kadın yetiştiricilere deneyimlerini aktarmak üzere hayvancılık işletmesi sahibi yetiştirici olan Aysun Sökmen deneyimlerini aktardı. Aralarından birinin mücadele ile geçen başarı hikayesi kadın yetiştiriciler tarafından yoğun ilgi ile karşılandı.
Oldukça verimli, yoğun bir o kadar da renkli geçen Kadın Yetiştiricilerin Eğitimi programını değerlendiren ADSYB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Yetiştiricilerimizin daha doğru ve modern yöntemler ile hayvancılık faaliyetleri yürütmeleri için, onların talepleri doğrultusunda eğitim faaliyetleri ve projeler yapmaya devam edeceğiz” diyerek projeye katkı veren herkese ve katılımcılara teşekkür etti.
https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/aydin/adsyb-sektorun-gizli-kahramanlarini-egitime-aldi-11196797
SAĞLIKLI OLMAK İÇİN YAŞAM BOYU SÜT TÜKETİLMELİ
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, 21 Mayıs Dünya Süt Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, ülkemizde süt tüketimi konusunda yanlış bir algının olduğunu sütün sadece çocuk yaşta değil yaşam boyu tüketilmesi gereken önemli bir besin olduğunu söyledi. 7’den 70’e herkesin süt ve süt ürünlerini tüketmesi gerektiğini belirten ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör “Doğumdan itibaren alınan ilk besin olan anne sütü başta olmak üzere sağlıklı yaşamak isteyen herkes doğumdan ölüme kadar süt ve süt ürünlerini düzenli olarak tüketmelidir” dedi.
Gelişmiş ülkelerde yıllık kişi başı süt tüketiminin yaklaşık 130 litreyi bulurken, Türkiye’de 25-30 litre civarında olan bu rakamı yükseltmek için uğraş verildiğini kaydeden ADSYB Başkanı Güngör, Birleşmiş Milletler Uluslararası Sütçülük Federasyonu’nun 1956 yılında aldığı karar doğrultusunda her yıl 21 Mayıs’ın "Dünya Süt Günü" olarak kutlandığını belirtti. Dünya Süt gününün 1991 yılından beri Türkiye’de de kutlandığını kaydeden Başkan Güngör, üretici bir ülke olmasına karşın Türkiye’deki süt tüketiminin gelişmiş ülkelere kıyasla çok düşük olduğunu sağlıklı bir yaşam için süt tüketiminin arttırılması gerektiğini belirtti. Geçen yıl ki ‘Dünya Süt Günü’ kutlamalarında sütü sadece çocukların değil her yaş grubunun tüketesi gerektiği konusunda farkındalık oluşturmaya çalıştıklarını kaydeden ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Sütün faydaları saymakla bitmeyecek kadar fazla ve insan için hayati önem taşıyan bir besin. Çocukluk döneminde büyümeyi ve gelişmeyi sağlayan süt, orta yaşlarda vücuda güç verir, ileri yaşlarda da içinde bulunan kalsiyum sayesinde kemik erimesi önler. Kısacası süt her yaşta tüketilmesi gereken önemli bir besindir. ADSYB olarak yetiştiricilerimiz ile birlikte süt konusunda gerekli özenin gösterilmesi için çalışmalar yapmaya devam edeceğiz” diyerek gelecek nesillerin daha sağlıklı olması ve ülke ekonomisinin gelişmesi için süt tüketiminin artması gerektiğini ifade etti.
https://www.milliyet.com.tr/yerel-haberler/aydin/saglikli-olmak-icin-yasam-boyu-sut-tuketilmeli-11383861
ADSYB’den Yetiştiricilere ‘Tohumlama’ Uyarısı
AYDIN (İHA) – Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak, suni ve tabi tohumlama yönetmeliğinde Bakanlık tarafından yeni bir değişiklik yapıldığını belirterek 01 Mart itibari ile yeni yönetmeliğe uygun şekilde tohumlamaların yapılaması gerektiğini belirtti. Kıvrak, “Soykütüğü ve önsoykütüğüne kayıtlı işletmelerde beş yaşına kadar olan hayvanlar kendi ırkı ile tohumlanacak” dedi.
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Sorumlu Müdürü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından 01 Nisan 2016 tarih ve 29671 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Suni Tohumlama, Tabii Tohumlama ve Embriyo Transferi Faaliyetleri Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik Değişikliği” ile farklı ırklar arasında melezleme serbestliği sağlayan uygulamanın değiştirildiğini açıkladı.
Konuyla ilgili açıklama yapan ve değişiklik konusunda yetiştiricileri bilgilendiren ADSYB Sorumlu Müdürü Bilal Kıvrak yeni yönetmelikte “01 Mart 2017 tarihinden itibaren soykütüğü ve önsoykütüğüne kayıtlı işletmelerde yapılacak suni tohumlama uygulamalarında aşağıdaki şartlarda ırk uyumu olacak şekilde uygulamalar yapılacaktır.
Soykütüğü ve önsoykütüğüne kayıtlı işletmelerde beş yaşına kadar olan hayvanlar kendi ırkı ile tohumlanacaktır.
Beş yaş ve beş yaş üzeri hayvanlar ise kendi ırk veya başka ırkın sperması ile tohumlanabilir.
Yerli ırklarda ırk uyumu aranmaz, herhangi bir ırktan boğanın sperması ile tohumlama yapılabilir.
Tohumlamalar 14 aylık (420 gün) yaştan önce yapılamaz ve e-ıslaha kaydedilemez.
Uygulayıcılar sığırın pasaport bilgilerine göre suni tohumlama uygulaması yapmalıdır. Pasaport ile uygulayıcı tarafından tespit edilen hayvanın yaşının uyuşmaması durumunda Türkvet ve e-ıslahta yaş düzeltme çalışmaları yapılmalıdır” şartlarının yer aldığını belirterek “Yetiştiricilerimiz mağduriyet yaşamamak adına, 01 Mart 2017 tarihinden sonra uygulanmaya başlayacak yeni suni tohumlama şartlarına göre hayvanlarının tohumlamalarını yaptırmalıdır” dedi.
https://www.haber46.com.tr/aydin/adsybden-yetistiricilere-tohumlama-uyarisi-h289516.html
ADSYB Yönetim Kurulu Başkanı,Vodafone Akıllı Köy`e Ziyarette Bulundu
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Birliği tarafından gerçekleşen ziyarette TABİT Akıllı Tarım Teknolojileri A.Ş Genel Müdürü Coşkun Yıldırım, Vodafone Akıllı Köy Projesi hakkında bilgilendirmede bulundu. Vodafone Akıllı Köy Projesi ile kırsalda yaşam kalitesinin artması, sürdürülebilir ekonomik güçlenme, köyden kente göçün önlenmesinin hedefleri arasında olduğunu belirten Yıldırım, yapılan çalışmaları anlattı.
Dünyada bir ilk olacak olan akıllı mera ile hayvancılıkta verimlilik ve karlılık artışı sağlayarak köydeki halkın büyükbaş ve küçükbaş hayvanlarını merada nasıl kullanacaklarının planlamasını yaptıklarını dile getiren Aksoy, Mera Birliği Komisyonu ile görüştüklerini belirtti.
http://www.vodafoneakillikoy.com/haberakisi/adsyb-ynetim-kurulu-bakanvodafone-akll-kye-ziyarette-bulundu
Besiciliğin Geliştirilmesi Projesi tamamlandı
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'nün yürütücülüğünü yaptığı, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) tarafından 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen “Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi“ isimli proje tamamlandı.
Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü İncir Toplantı Salonunda düzenlenen değerlendirme toplantısına Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdür vekili Yılmaz Bozkır, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sedat Güngör ve Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen katıldı.
GEKA tarafından destelenen projenin sona erdiğini ifade eden Aydın Damızlık Sığır Yetiştircileri Birliği Başkanı Sedat Güngör, “GEKA’nın finansal destek sağladığı projemizin ortakları Aydın Gıda Tarım Hayvancılık İl Müdürlüğü, Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği. Bu proje kapsamında 8 ilçemizde toplantılar yaptık. Bu toplantılar sonucunda yaklaşık 500’e yakın yetiştiricimiz bizlerle beraber oldu. Sadece yetiştiriciler değil, sektör temsilcileri, veteriner hekimler, ziraat mühendisleri de katıldı. ADÜ’de yaptığımız toplantıya bölüm hocaları ve öğrencileri de katıldı. Geçtiğimiz günlerde çalıştay gerçekleştirdik. Bu çalışmaların sonucunda Aydın’da ki besi hayvancılığının geliştirilebilmesi için neler yapılabilir, daha ileriye götürebilmek için neler yapılabilir konusunda rapor hazırladık” dedi.
01 Şub 2017
https://www.sesgazetesi.com.tr/haber/2841467/besiciligin-gelistirilmesi-projesi-tamamlandi
ADSYB, yeni projelerle Aydın için çalışıyor
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB), değişen ve gelişen teknolojiye uyum sağlamak ve ülke hayvancılığını ileriye taşımak amacıyla her türlü çalışmayı takip ediyor. Yaklaşık 22 yıldır hizmet veren ADSYB, hayvancılık alanında yürüttüğü projelerini her geçen yıl genişleterek ve büyüterek yoluna devam ediyor.
AYDIN DAMIZLIK SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ ÖNCÜLÜĞÜNDE BESİCİLİĞİN GELİŞTİRİLMESİ PROJESİ
ADSYB, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ve Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği ortaklığı ile yürüttüğü proje ile Aydınlı büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin daha verimli ve bilinçli olması amaçlanıyor. ADSYB yönetimi tarafından konu ile ilgili yapılan açıklamada, “T.C. Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından 2016 Doğrudan Faaliyet Desteği Programı kapsamında desteklenen ‘Aydın Damızlık Sığır Yetiştiriciliği Öncülüğünde Besiciliğin Geliştirilmesi’ isimli proje, başvuru sahibi, Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olmak üzere, Aydın İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü ortaklığı ve Aydın İli Kırmızı Et Üreticileri Birliği iştirakçiliği ile yürütülmüştür. Aydın ili hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak için, ilin besicilik potansiyelinin ortaya çıkarılması ve besi faaliyetlerinin artırılması hususunda farkındalık yaratarak, büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin sığır bakım besleme konusunda bilinçlendirilmesi ile besiciliğin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Aydın’daki damızlık sığır yetiştiricilerinin süt sektöründeki deneyimleri öncülüğünde, Aydın’ın besi materyalleri üretimi için uygun iklim yapısı ile kaliteli damızlık materyalleri hususlarındaki önemli potansiyeli ortaya çıkarılarak, ildeki besicilik faaliyetlerinin canlandırılması hedeflenmiştir” ifadeleri kullanıldı.
8 İLÇEDE SEMİNER DÜZENLENDİ
Proje kapsamında yapılan eğitimler ile ilgili bilgi veren ADSYB yönetimi, proje ile ilgili şu konuları ele aldı: “31 Ekim 2016 tarihinde başlayan projemiz, 31 Ocak 2017 tarihi itibariyle sona ermiştir. Proje kapsamında, besiciliğin geliştirilmesi ve besicilik sektörünün öneminin farkına varılması için bir dizi faaliyet gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda, besi sığırı bakım beslemesi konusunda damızlık sığır yetiştiricileri ve besicilerin bilinçlendirilmesi için Aydın ili işletme sayıları ve hayvan varlığının en fazla olduğu ve merkez ilçeler belirlenen 8 ilçede; Bozdoğan, Çine, Efeler, Germencik, Nazilli, Kuyucak, Söke, Yenipazar’da 12-22 Aralık 2016 tarihleri arasında “Yetiştirici Bilgilendirme Seminerleri” düzenlenmiştir. Yetiştirici Bilgilendirme Seminerleri Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi Zootekni ve Hayvan Besleme Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet Gökhan Önol tarafından verilmiştir. Seminerlere yaklaşık 500 kişi katılmıştır. Eğitimlere asıl hedef kitle olan büyükbaş hayvan yetiştiricileri ile veteriner hekimler, ziraat mühendisleri, sektör temsilcileri, akademisyenler ve öğrenciler katılmışlardır. Böylece proje planında beklenenden daha geniş katılım ile eğitimler tamamlanmıştır.”
ÇALIŞTAY DÜZENLENDİ
Projenin amaç ve hedeflerini anlatan yönetim, konu ile ilgili çalıştay düzenlediklerini ve bu çalıştaydan çıkan sonuçlara göre yol izlediklerini belirtti. Yönetim, “Proje kapsamındaki bir diğer faaliyet, Aydın ili besicilik faaliyetlerinin mevcut durumu incelenerek, besiciliğin canlandırılması için çözüm önerileri ile stratejilerin geliştirildiği 11 Ocak 2017 tarihinde gerçekleştirilen ‘Aydın İli Besicilik Çalıştayı’ olmuştur. Çalıştay; proje ortakları temsilcileri, hayvancılık örgütleri temsilcileri, akademisyenler, yetiştiriciler ve sektör temsilcilerinden oluşan yaklaşık 100 kişinin katılımı ile gerçekleştirilmiştir. Aydın ili besicilik faaliyetlerinin, sorunlarının daha sistemli bir şekilde analiz edilebilmesi için çalıştay grup çalışmaları; organizasyon ve işbirliği, pazarlama, yatırım olanakları olmak üzere 3 konu başlığı altında gerçekleşmiştir. Bu konu başlıkları altında Aydın ili besicilik mevcut durumu analiz edilmiş, sorunlar belirlenmiş ve bu sorunlara çözüm önerileri getirilmiştir. Çalıştay sonuçlarını özetlemek gerekirse; Besicilik faaliyetini Aydın ilinde geliştirebilmek için kapsamlı bir yol haritası çizilmelidir. Bu amaçla tarımsal örgütler, kamu kurum ve kuruşları ile piyasadaki diğer paydaşlar bir araya getirilmelidir. Damızlık besi yetiştiriciliğinde tarımsal örgütlerin pazarda daha etkin rol alması için karşılıklı işbirliği ve dayanışmanın arttırılmasına yönelik çalışmaların başlatılması gereklidir. Paydaşlar bir araya gelerek besi yetiştiriciliği için bir organize bölge oluşturmalıdır. İlin besicilik faaliyetlerinin geliştirilmesi için sonuç olarak, yetiştirici örgütlerinin etkinliğinin artırılması, küçük ölçekli üretim yapan işletmelerin korunması, canlı hayvan veya et ithalatı süreçlerinin besi yetiştiriciliği yapan işletmeleri de dikkate alacak şekilde düzenlenmesi, kaçak kesimlerle daha etkin mücadele edilmesi gerektiği vurgulanmıştır. Proje sonucunda yukarıda özet olarak belirtilen çalıştay sonuçlarının detaylı olarak yer aldığı, Aydın’ın besicilik mevcut durumu, yatırım potansiyeli ve tüm bu faaliyetlerin sonuçlarını içeren ‘Aydın İli Besicilik Raporu’ hazırlanmıştır. Bu raporu, başta ulusal ve yerel karar alıcılar, sektör temsilcileri, yatırımcılar ve yetiştiriciler olmak üzere tüm Aydın kamuoyu ile paylaşılmıştır böylece hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlanmıştır” dedi.
ADSYB DAMIZLIK DÜVE MERKEZİ KURULACAK
Aydın ve ülke ekonomisine katkıda bulunabilmek amacıyla Damızlık Düve Merkezi kurulması için gerekli adımları atıldığı, böylelikle daha kaliteli hayvansal üretim yapılacağının aktarıldığı açıklamada, “Ülke hayvancılığına ve özellikle Aydın hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlamak için bölgesel ve ulusal hedefler belirleyerek, evrensel değerler doğrultusunda ve seçkin yönetici kadronun liderliğinde bilgili ve donanımlı çalışanlarıyla birlikte, kaliteli hizmet vermek için çalışmalar yürüten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak kurumsal yapımız, teknik donanımımız, almış olduğumuz arazi ve mali kapasitemiz ile bu karar doğrultusunda yapılan başvurumuz kabul görmüştür. Bu süreç sonrasında projemiz 7 Şubat 2017 tarihi ile uygulanmaya başlamıştır. 500 baş kapasiteli bir işletme kurulacaktır ve yatırım süresi bir yıldır. İlin örgütlü yapısı ve üretici ve yetiştirici birliklerinin yaptığı çalışmalar sayesinde, hayvansal üretimde artış sağlanmıştır. Islah çalışmaları sonucunda damızlık sığır yetiştiriciliğinde önemli bir kalite standardı yakalanmıştır. Türkiye İstatistik Kurumu 2016 yılı verilerine göre Aydın, Türkiye geneli kültür ırkı sığır varlığında 4.sırada ve süt üretimi dağılımında da 6’ıncı sıradadır. Aydın’da Damızlık Düve Yetiştiriciliği Merkezi kurulması ile ilimizde yetişen kaliteli damızlık dişi düveler çevre illere satılarak, ilimiz ekonomisine katkı sağlanacaktır. Uzun vadede ise yetiştirilen damızlık dişi düvelerin ihracatının yapılması hedeflenmektedir. Ülkemizin damızlık sığır ithalatçısı konumundan ihracatçı konuma geçmesi planlanmaktadır. Bunlar sonucunda da öncelikle Aydın iline ve bölge kalkınmasına genel olarak da ülke ekonomisine katkı sağlamak amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi.
https://www.aydindenge.com.tr/guncel/15/04/2017/adsyb-yeni-projelerle-aydin-icin-calisiyor
Aydın'da Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin Genel Kurulu Yapıldı! Mehmet Sedat Güngör güven tazeledi
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin 8.Olağan Genel Kurulu gerçekleştirildi.
Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından gündem maddeleri görüşülerek oylamaya sunuldu. Tek liste halinde gidilen seçimde mevcut Başkan Mehmet Sedat Güngör oy birliği ile tekrar başkan seçilerek güven tazeledi.
Aydın Tariş’te yapılan Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin 8.Olağan Genel Kurulu Divan Heyetinin oluşturulup Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.
Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından yeni yasal düzenlemeler ile çiftçilerin menfaatine yönelik çalışmalar yapıldığını belirterek, “Bakanlığımızın üretmiş olduğu politikalar çerçevesinde, gerek kooperatifler açısından, gerek birlikler açısından, bakanlığımız tarafından yeni yasal düzenlemeler yapılacak. Üretimden gelen bu gücü hak eden çiftçilerimizin daha menfaatine olabilecek şekilde daha ileri götürülmesi için çalışmalar yürütüldüğünün bilinmesini istiyorum” dedi.
Hayvancılık Kooperatifi Merkez Birliği Başkanı Ahmet Ertürk Aydın Damızlık Sığır? Yetiştiricileri Birliğinin güzel projeler ile çalışmalarını yürüttüğünü ifade ederek, “Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği, hem derli toplu düzeni, hem de yaptığı güzel projeleri örnek olarak bizlere sundular. Çiftçilerimizin daha yeni fikirlerle yeniliklerle buluşması için fırsatlar oluşturdular. Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğimizi başta Başkan Mehmet Sedat Güngör ve yol arkadaşları olmak üzere, damızlık birliğimizde etkin çalışma sürdürerek teknik heyetle birlikte güzel çalışma sürdüren değerli arkadaşlarımızı huzurunuzda kutluyorum, tebrik ediyorum” dedi.
Güngör, “Aydın’ı Türkiye’nin Düve Merkezi Yapacağız”
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, birlik olarak yaptıkları çalışmalar hakkında üyeleri bilgilendirirken, Damızlık Düve Merkezi kurma çalışmalarının devam ettiğini belirtti.
Güngör, “Düve merkezi çalışması başladığında ilk on il içerisinde Aydın yoktu. Biz bu konuda gerekli girişimleri yaptık ve bunun neticesinde Aydın bu ilk on içerisinde yer almıştır. Ben bu kouda bizlere vermiş oldukları desteklerden dolayı sayın vekillerimiz Mehmet Erdem’e ve Mustafa Savaş’a tekrar teşekkür etmek istiyorum. Bunun neticesinde Aydın ilinde Damızlık Düve Merkezi kurulması tekrar programa alındı. Projemizin geliştirilmesinde vermiş oldukları destekten ötürü Tarım İl Müdürlüğümüze de teşekkür etmek istiyorum. Çünkü hakikaten meşakkatli bir çalışma. Beraber çalışıyoruz. İnşallah bu gebe düve merkezini gerçekleştireceğiz. Şu anda Gebe Düve Merkezimiz Alamut Bozdoğan diye geçiyor ama, Akçay Köprüsünü geçtikten sonra sağ tarafta 60 dönüm içerisinde çalışmaları başlattık. Projemiz hazırlandı ve inşatı ihaleye çıkma aşamasına geldi. Belediyeden ruhsat almak için bekliyoruz. Uzun vadede hedefimiz sizlerin yetiştirmiş olduğu Holstein’leri, Simental’leri, Montofon’ları saf ırk olarak bunları bizim yetiştirip, tekrar sizin ihtiyacınız için, bölgemiz ve ülkemiz için, hatta dünyaya ihraç edebileceğimiz bir seviyeye getirmemiz gerekir diye düşünüyoruz. Sloganımız da “Aydın’ı Türkiye’nin Düve Merkezi Yapıyoruz.” Ben bu slogana çok inanıyorum. Çünkü Aydın’ı Türkiye’nin düve merkezi yapma olayı hakikaten çalışmalara baktığımızda çok önemli. Aydın Damızlık Birliği, yönetimiyle çalışanlarıyla, siz yetiştiricileriyle, bürokratlarıyla, siyasetçileriyle bu içi yapabilecek bilgide birikimde diye düşünüyorum” dedi.
Damızlık Düve Eğitim Merkezine 1 milyon TL bağışladı
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, damızlık birliği kurucularından 90 yaşındaki İrfan Yıldırım’ın Bozdoğan’da kurulacak olan Damızlık Düve Merkezi içinde bir eğitim merkezi kurulması şartıyla, 1milyon TL bağışta bulunacağını belirtti. İrfan Yıldırım da bunun üzerine mevcut başkan Mehmet Sedat Güngör’e bu birliğe başkan seçilirken destek olduğunu ifade etti. Yıldırım, Eğitim Merkezi’ne bağış konusunda “tamam sözümüz söz” dedi.
Kongre konuşmaların ardından gündem maddelerinin görüşülmesi ile devam etti. Gündem maddeleri görüşüldü ve oylamaya sunuldu. Gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından tek liste ile seçime gidildi. Mevcut başkan Mehmet Sedat Güngör kongreye katılan üyelerin tamamının oyunu alarak yeniden başkan seçildi.
Kongre sonucu Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu, Mehmet Sedat Güngör, Adnan Elmacı, Ufuk Sayın, Ercan Türkoğlu, İsmet Ünal, Halim Özbaşlı, Gürkan Yıldırım isimlerinden oluştu.
Denetleme Kurulunda, Metin Korkmaz, Kamil Doygun ve Beyhan Arıcıoğlu yer aldı.
Merkez Birliği Delegeliğine, Mehmet Sedat Güngör, Rıza Posacı, Arif Gürdal, Coşkun Cerit, Çetin Kapucu, Tolga Önal, Yunus Emre Ertürk, Mustafa Kemal Kocabaş isimleri seçildi.
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliğinin 8.Olağan Genel Kurul toplantısına, Bakanlık Temsilcileri, Aydın Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fuat Fikret Aktaş, Hayvancılık Kooperatifi Merkez Birliği Başkanı Ahmet Ertürk, Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, Aydın Kırmızı Et üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen, Aydın Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nazmi Koşar, Burdur Damızlık Birliği Başkanı Kemal Özcan, İzmir Damızlık Birliği Başkanı Ahmet Kocaağa ve üyeler katıldı.
https://www.aydinpost.com/aydin/aydin-da-damizlik-sigir-yetistiricileri-birliginin-genel-kurulu-yapildi-mehmet-sedat-gungor-guven-tazeledi-h270910.html
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı ve beraberindekiler Sayın Kaymakamımız Güher Sinem BÜYÜKNALÇACI'yı Makamında Ziyaret Ettiler
Karacasu İlçe Gıda Tarım Ve Hayvancılık Müdürlüğü ile Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) işbirliğinde İlçemizde Sığırlarda bakım ve beslenme ile Buzalarda bakım ve beslenme konulu panel gerçekleştirildi.
Program sonrası Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat GÜNGÖR, Aydın İl Gıda Tarım Müdürlüğünden Hayvan Sağlığı Şube Müdürü Aydın TARI, Kırıkkale Üniversitesi Veterinerlik Fakültesinde Doç. Dr. Serkal GAZYAĞCI, Karacasu İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Rahmi ŞENDALĞIÇ ve beraberindeki isimler Sayın Kaymakamımız Güher Sinem BÜYÜKNALCAÇI’yı makamında ziyaret ettiler. 16.04.2018
http://karacasu.gov.tr/aydin-damizlik-sigir-yetistiricileri-birligi-baskani-ve-beraberindekiler-sayin-kaymakamimiz-guher-sinem-buyuknalcaciyi-makaminda-ziyaret-ettiler
250 bin Anaç Düve’ Projesine Aydın’dan 10 bin düve taahhüdü
Türkiye’de ıslah çalışmalarının öncüleri arasında yer alan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (ADSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın damızlık anaç sığır sayısının arttırılmasına yönelik projeyi desteklediklerini belirterek "Projeyi destekliyoruz.
Türkiye’de ıslah çalışmalarının öncüleri arasında yer alan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (ADSYB) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba’nın damızlık anaç sığır sayısının arttırılmasına yönelik projeyi desteklediklerini belirterek "Projeyi destekliyoruz. Talep olursa Birlik olarak 10 bin düveyi karşılamaya hazırız" dedi.
Projenin Türkiye’deki yetiştiricileri de umutlandırdığını ve projenin uygulanması ile birlikte sektörün önünün açılacağını kaydeden ADSYB Başkanı Güngör, “Hayvan varlığının yüzde 75’i kültür ırkı olan Aydın’dan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği olarak bu projeyi destekliyoruz. Hazırlanan proje için Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanımız Fakıbaba’ya teşekkür ediyoruz” dedi.
Önceki gün, Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri, TİGEM ve Ziraat Bankası arasında, yetiştiricileri umutlandıran ‘500 bin Anaç Koyun ve 250 bin Düve Projesi Protokolü’nün imzalandığını belirten ADSB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Bu protokol ile, hem çiftçilerin gelirinin arttırılması hem de tüketicilerin uygun fiyatla kaliteli kırmızı et ve süt tüketmesi hedefleniyor” dedi.
‘250 Bin Düve Projesi’ne destek
Proje kapsamında 500 bin anaç koyun desteğine ilave olarak eş zamanlı bir şekilde büyükbaş hayvancılığın geliştirilmesi ve ihtiyaç olan düve sayısına ulaşabilmek içinse Tarım Kredi Kooperatifleri aracılığı ile ‘250 Bin Düve Projesi’ başlatıldığını kaydeden ADSYB Yönetim Kurulu Başkanı Güngör, “Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanımız Ahmet Eşref Fakıbaba proje ile çiftçilere 100 bin TL faizsiz kredi verileceğini kaydetti. Bu kredinin yüzde 80’i düve, yüzde 20’si yem tedariki için kullandırılacak. Kredinin geri ödemesi ise ilk 2 yıl ödemesiz, sonraki 5 yıl ödemeli, toplam 7 yıl olacak. Proje sonunda 7 yılda yaklaşık 1,5 milyon damızlık sığır sayısına ulaşılacak. Aydın Türkiye’de kültür ırkı hayvan varlığı bakımından 4. sırada yer alan bir ilimiz. Bu proje uygulanırsa işletme kapasitelerin doluluk oranının da artacağına inanıyoruz” diyerek sektörü canlandıracak proje için Bakan Fakıbaba’ya teşekkür edip Birlik olarak talep olması halinde 10 bin düveyi karşılamaya hazır olduklarını söyledi.
https://www.mynet.com/250-bin-anac-duve-projesine-aydindan-10-bin-duve-taahhudu-110103945756
ADSYB üyelerine üretici kart desteği
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) özel bir banka ile yaptığı protokol ile yetiştiricilere üretici kart desteği imkanı sağladı. Protokol kapsamında özel bankanın Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği üyeleri, Birlik'ten yapacakları Süt Analizi ve Birlik aidatı ödemelerini üretici kartları ile 5 ay vade avantajıyla ödeyebilecekler. Anlaşma kapsamında ayrıca üreticilere 5 yıl vadeye kadar avantajlı faiz oranıyla süt kredisi imkanı sağlanırken, gebe düve alımlarına özel vade ve kredilendirme avantajı da sunuluyor.
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile yetiştirici ve üreticiye destek vermek amacıyla düzenlenen imza törenine Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, bankanın genel müdür yardımcısı Burak Koçak, Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan, Batı Anadolu Bölge Tarım Satış Müdürü Asuman Köseoğlu katıldı.
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör yaklaşık 5 bin üyeye hizmet verdiklerini ve üyenin menfaatine olan her konuda her kurum ile işbirliğine açık olduklarını belirterek, "Birlik olarak kurulduğumuz 1995 yılından bu yana ülke hayvancılığının gelişmesine, tarım sektörünün büyümesine katkı vermekten mutluluk duyuyoruz. Birliğimizde soykütük işletmelerindeki büyükbaş hayvanların pedigrileri ve verimleri tutulurken, her ay üye işletmelerin ziyaretleri yapılarak gerekli güncellemeleri yapıyoruz. Bünyemizde 2012 yılından bu yana tarımsal yayım ve danışmanlık birimi olarak faaliyetlerine devam eden Aydın Çiftlik Danışma Merkezi'miz ile hayvancılık işletmelerinin bilgi, teknik ve yöntemler konusundaki ihtiyaçlarını karşılamayı hedefliyoruz. Çalışmalarımızı sektörün önde gelen bankalarından biri ile yaptığımız işbirliği ile zenginleştirmekten, üreticilerimize yeni avantajlar sunmaktan mutluyuz" dedi.
Bankanın Batı Anadolu Bölge Müdürü Hasan Özer Orhan, protokol töreninde yaptığı açıklamada her zaman çiftçinin ve üretenin yanında olduklarını belirterek "Tarım bankacılığı alanında gerçekleştirdiğimiz hizmet ve uygulamalarımızla her zaman ve her yerde üreticimizin yanındayız. Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ile yaptığımız işbirliği ile çiftçilerimize çok özel koşullarda, pek çok özel avantaj sunuyoruz. Tarımı misyon edinmiş, ilk günden bu yana bu sektör ile gönül bağı bulunan tarımda lider özel banka olmanın verdiği sorumlulukla, Türkiye'nin 81 ilindeki öncü çalışmalarımız, avantaj sağlayan işbirliklerimiz devam edecek" diye konuştu..
https://www.bolgegundem.com/adsyb-uyelerine-uretici-kart-destegi-341686h.htm
Aydın’da hayvancılık eğitimi verilecek
Aydın Valisi Yavuz Selim Köşger, Bozdoğan’ın Alamut Mahallesi’nde bulunan Düve Merkezini ziyaret etti. Tesis hakkında yetkililerden bilgi alan Köşger, tesisin ileride eğitim merkezi olarak da kullanılacağını belirtti.
Vali Köşger’i ziyaretinde Bozdoğan Kaymakamı Adem Karataş, Bozdoğan Belediye Başkanı Tümer Apaydın, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör karşıladı. İlk olarak yetkililerle sohbet eden ve tesis hakkında bilgi alan Vali Köşger, daha sonra tesisi gezdi.
HAYVANCILIK EĞİTİMİ VERİLECEK
Tesis gezisi sırasında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Vali Yavuz Selim Köşger, “Burada örnek bir model geliştirmeye çalışıyorlar. Türkiye, her alanda birçok dünya ülkesine model olacak bir ülke. Çiftçi eğitimleriyle ilgili Afrika’dan Avrupa’ya giden pek çok insan, bu proje gerçekleşirse Türkiye’de hayvancılık konusunda eğitim alacak. Aydın, tarımda hep öncü olmuş bir il. Aydın süt üretiminde altıncı, hayvan varlığında ise yedinci sırada. Bu itibarla da Aydın, Türkiye’ye ve dünyaya model olabilecek bir il” diye konuştu.
KARANTİNA MERKEZİ VAR
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör de Vali Köşger’e ziyaretinden ve kendilerine verdiği destekten dolayı teşekkür ederken, tesis hakkında da bilgi verdi. Tesiste karantina merkezinin bulunduğunu, eğitim merkezi de kurulursa Aydın’a ve Türkiye’ye hizmet eden bir merkez oluşacağını vurgulayan Güngör, Aydın’da hayvancılığın gelişimi için üzerlerine düşeni yapacaklarını dile getirdi. 10 Ağu 2018
https://www.sesgazetesi.com.tr/haber/2823873/aydinda-hayvancilik-egitimi-verilecek
Aydın ‘Damızlık Düve Merkezi' oluyor
Aydın ‘Damızlık Düve Merkezi’ oluyor
İşletmeye ilk düveler geldi
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın ‘Damızlık Düve Yetiştirciliğini’ desteklemesi programı kapsamında, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (ADSYB) girişimleri ile Aydın, “Damızlık Düve Merkezi”ne kavuştu.
Aydın Bozdoğan ilçesi Alamut Mahallesi yakınlarında bulunan 92 dönüm alanda ‘Damızlık Düve Merkezi’ olarak faaliyetlere başlandı. 500 başlık düve merkezinde yetiştirilen düveler yetiştiricilerin ihtiyaçlarını cevap verecek.
Bakanlar Kurulu’nun 27 Haziran 2016 tarih 9003 sayılı kararı ile Aydın’da çalışmalara başlayan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin merkezine yeni düveler gelmeye başladı. Projeyi önemsediklerini ve gelecekte yetiştiricilere ve ülke ekonomisine ciddi katkılar sağlayacağını belirten Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör “Aydın’ı bu kapsamda önemli bir merkez haline getirmeyi hedefliyoruz. İkilimi, bitki örtüsü ve yem üretimi Aydın ilimizin lokasyon özellikleri, bu merkez için en uygun yerlerden biridir. Projemiz, Bakanlıkça onaylandı ve bu tesisleri kurduk. Düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması, sermayenin ülke içerisinde kalmasını hedefliyoruz. 500 baş kapasiteye sahip bu üretim merkezinde, sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi gerçekleştirilecek” diyerek projeye ve yetiştiriciye destek veren herkese teşekkür etti. (iha)
14 Kasım 2018
http://sokeekspres.com/Haber/25622-aydin-%E2%80%98damizlik-duve-merkezi-oluyor-.aspx
Başkan Güngör; “Aydın’ı Türkiye’nin düve merkezi yapacağız”
Bozdoğan İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) tarafından Ari İşletmelere yönelik, ADSYB Damızlık Düve Merkezi faaliyetleri hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Bozdoğan Alamut Mahallesi'nde gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Başkan Mehmet Sedat Güngör "Aydın'ı Türkiye'nin Düve Merkezi yapacağız" dedi.Bozdoğan Belediye Başkanı Ufuk Altıntaş, Aydın İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Eray Yeşilçayır, Bozdoğan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Soner Altun, Bozdoğan Ziraat Odası Başkanı Galip Özel, Bozdoğan Ziraat Odası Başkan Yardımcısı Osman Oktay, Bozdoğan Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ayhan Bostancı ile çeşitli sivil toplum örgütü temsilcilerinin katıldığı toplantıda ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, katılımcıları bilgilendirdi.Düve merkezlerinin yeni faaliyetlerine yönelik bilgiler aktaran Birlik Başkanı Güngör, "Birliğimiz ile Ziraat Girişim Tarım Piyasaları Anonim Şirketi (ZGTP) arasında ortaklık kuruldu. Bu ortaklığın amacı; Ülkemizdeki damızlık dişi hayvan varlığının ıslahı, korunması, arttırılması ve süt hayvancılığı piyasasında fiyat istikrarına katkı sağlamaktır. Yetiştiricilerimizin sağlıklı ve kaliteli düve, kaliteli ekonomik kaba yem temini veya yetiştirdikleri buzağı ve düvelerini piyasa koşullarının altında satmak zorunda kalmaları sorunlara yönelik çözüm üretmeyi hedefliyoruz. Uzun vade de Aydın'ın kaliteli düvelerinin hak ettiği değeri bulup, markalaşmasını sağlayıp ilimizi Türkiye'nin Düve Merkezi yapacağız" dedi.Bu kapsamda gelecek dönem faaliyetleri hakkında bilgi veren ADSYB başkanı Mehmet Sedat Güngör, "6- 15 ay arası kültür ırkı (Holstein, Montofon,Montbeliarde, Simental) boş düvelerini satmak isteyen birliğimiz üyesi yetiştiricilerimizden, belirlenen kriterler doğrultusunda düvelerini alacağız. Düve merkezimizde uzman teknik personellerimiz tarafından bakım beslemeleri ve kaliteli spermalar ile tohumlamaları yapılacak düveleri tekrar satışa sunacağız. Bu model ile milli kaynaklarımızı koruyarak hayvan ithalatının sona erebileceğini, hatta ihracatçı konumuna geçebileceğimizi düşünüyoruz. Ziraat Bankası ile kurduğumuz bu ortaklığın yetiştiricilerimize, tarım ve hayvancılık sektörüne ve ülkemize hayırlı olmasını umuyoruz" diye konuştu..
https://www.bolgegundem.com/baskan-gungor-aydini-turkiyenin-duve-merkezi-yapacagiz-1379227h.htm
ADSYB Damızlık Düve Merkezinde yetiştirilen ilk parti 68 düve ihaleye çıkıyor
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2016 yılında ilan edilen 'Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi' programı kapsamında kurulan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Damızlık Düve Merkezinde yetiştirilen ilk parti 68 gebe düve için yarın ihale yapılacak.
ADSYB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, yaptığı açıklamada; "Tarım ve Orman Bakanlığı Damızlık Düve Yetiştiriciliği'nin Desteklenmesi Programı kapsamında; Ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması için Bakanlık tarafından belirlenen illerde damızlık düve yetiştiriciliği yapan büyükbaş hayvancılık işletmelerinin kurulması, sermayenin ülke içerisinde kalması için 500 baş kapasiteye sahip, projeli sütçü, etçi veya kombine saf ırk damızlık düve üretimi yapılması, ayrıca ticari gebe düve satışı için sağlık sertifikasına sahip yeni işletmeler kurulmasına yönelik yatırımlarının desteklenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, 2016 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından Damızlık Düve Yetiştiriciliğinin Desteklenmesi Programı ilan edilmiştir" dedi.
ADSYB'nin program kapsamında 2017 yılında başvurusunu yaptığını hatırlatan Güngör, "Bu kapsamda Birliğimiz tarafından yapılan 'ADSYB Damızlık Düve Merkezi' proje başvurumuz 2017 Şubat ayında kabul edilmiş ve proje faaliyetlerine başlanmıştır. Bakanlığımız tarafından yüzde 50 oranında desteklenen projemiz kapsamında Aydın Bozdoğan ilçesi Alamut Mahallesinde Birliğimize ait yaklaşık 92 dekarlık arazide 'ydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Damızlık Düve Merkezi' kurulmuştur. Merkezimiz 500 baş düve kapasitesi ile faaliyete başlamıştır. Bakanlık tarafından belirlenen buzağı seçim kriterleri kapsamında yüzde 90'ı ithal olarak, yüzde 10'u yurt içi ari işletmelerden olmak üzere, siyah alaca-holstein, kırmızı alaca- holstein ve simental ırklarına sahip 500 adet buzağı tedarik edilmiştir. Pedigrileri mevcut kaliteli ırklar olan düvelerimizin bakım ve beslenmesi uzman ve tecrübeli teknik personellerimiz gözetiminde yapılmıştır ve yapılmaya devam edilmektedir.
Başta değerli üyelerimiz olmak üzere tüm değerli hayvancılık sektörü temsilcilerinin kaliteli damızlık düve temini için başlattığımız bu proje kapsamında düvelerimizin ilk satışı ihale usulü ile 26 Haziran saat 11.00'de Bozdoğan Alamut mevkiindeki ADSYB işletmesinde yapılacak" diye konuştu.
https://www.timeturk.com/adsyb-damizlik-duve-merkezinde-yetistirilen-ilk-parti-68-duve-ihaleye-cikiyor/haber-1106541
AYDIN’DA DÜVELER AÇIK ARTIRIMLA SATILDI
İhalede Açık Artırım
AYDIN -GÜNCEL HABER TV. (Hüseyin Çetinkaya)– Aydın’ın Bozdoğan ilçesin de ADSYB bünyesinde Damızlık Düve Merkezinde yetiştirilen gebe düveler ihale ile satışa çıkarıldı.
Bozdoğan Alamut Mahallesi’nde bulunan Damızlık Düve Merkezi’nde açık artırım usulü ile yapılan ihaleyi, Köy TV. ‘Anadolu’nun Sesi’ programın yapımcısı Mehmet Özen’in sunumun da gerçekleştirildi.
Üzerine rakam yazılarak podyuma çıkarılan düveler yetiştiriciler tarafından açık artırımla fiyatlar belirlenirken rekabetli satışların da yaşandığı ihalede bir anda ses düzeni ve onlarca alıcıyı karşısında bulan düveler korkulu anlar yaşadığı gözlendi.
Tarım ve Orman Bakanlığı Damızlık Düve Yetiştiriciliği’nin Desteklenmesi Programı kapsamında; Türkiye’nin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanması, et ve süt üretiminde verimlilik ile kalitenin artırılması için Aydın’da kurulan 500 baş kapasiteye sahip Damızlık Düve Merkezi’nce yetiştirilen düvelerin ihaleyle çıkarıldığı belirtildi.
Perşembe günü (11 Temmuz 2019) saat 11:00- 14:00 saatleri arasın da ihalede gebe düveler tek tek alıcıların önüne getirilerek tanıtıldı. Bakanlık tarafından belirlenen buzağı seçim kriterleri kapsamında yüzde 90’ı ithal olarak, yüzde 10’u yurt içi ari işletmelerden olmak üzere, siyah alaca-holstein, kırmızı alaca- holstein ve simental ırklarına sahip gebe düveler ihalede açık artırma usulü ile 54 gebe düvenin satışı gerçekleştirildi.
Bir açıklama yapan Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, işletmede ıslah ve bakım çalışmaların sürdüğünü, yapılacak duyurularla her 15-20 gün aralarla yeni gebe düvelerin açık artırımlarla satışlarının yapılacağını ifade ederek, ihalenin başarılı geçtiğin, ihaleye katılanlara, davetlilere ve düveleri en güzel şekilde yetiştiren birlik personeline teşekkürlerini iletti.
Düzenlenen ihaleye ADSYB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör’ün yanı sıra birlik yönetimi ve birlik üyeleri ile yetiştiriciler ve çok sayıda davetli katıldı.
(HÇ.11TEMMUZ2019)
https://aydinguncelhabertv.com/ihalede-acik-artirim.html
Hibe kazanan yetiştiriciler ADSYB Damızlık Düve Merkezi’nden düvelerini almaya başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 04 Aralık 2020 tarihinde yayımlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında Aydın’da düveler teslim edilmeye başlandı.31324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yüzde 40 ‘Hibeli Düve Desteği’ almaya hak kazanan Aydınlı yetiştirici Müzeyyen Ülgen Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Damızlık Düve Merkezi’nden düvelerinin seçimini yaptı.Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibeli damızlık düve desteği kapsamında ADSYB Damızlık Düve Merkezi’nden ilk düvelerin satışının gerçekleştirildiğini belirten Birlik Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Yetiştiricilerimizin işletmelerinden ‘6 -15 ay arası baba kaydı bulunan, aynı ırk sperma ile tohumlanmış, melez olmayan saf ırk (Holstein, Simental, Montofon, Montbeliarde)” seçilerek alınan düveler, Birliğimiz işletmesinde kaliteli sperma ile tohumlanıp, uzman teknik personelimiz gözetiminde bakım ve beslemeleri yapıldıktan sonra damızlık gebe düve talep eden yetiştiricilerimize ve Bakanlığın %40 hibeli düve desteğine başvurup, hak kazanan yetiştiricilerimize satılmaktadır” dedi.2018 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile kurulan ADSYB Damızlık Düve Merkezi’nin sadece damızlık düve yetiştirmeyip aynı zamanda milli ekonomiye de önemli katkı salama gayretinde olduğunu belirten Başkan Güngör, bu çalışmalarla milli sermayenin yurt içinde kaldığını belirtti.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 04 Aralık 2020 tarihinde yayımlanan Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında Aydın’da düveler teslim edilmeye başlandı.
31324 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren yüzde 40 ‘Hibeli Düve Desteği’ almaya hak kazanan Aydınlı yetiştirici Müzeyyen Ülgen Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Damızlık Düve Merkezi’nden düvelerinin seçimini yaptı.
Tarım ve Orman Bakanlığı’nın hibeli damızlık düve desteği kapsamında ADSYB Damızlık Düve Merkezi’nden ilk düvelerin satışının gerçekleştirildiğini belirten Birlik Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Yetiştiricilerimizin işletmelerinden ‘6 -15 ay arası baba kaydı bulunan, aynı ırk sperma ile tohumlanmış, melez olmayan saf ırk (Holstein, Simental, Montofon, Montbeliarde)” seçilerek alınan düveler, Birliğimiz işletmesinde kaliteli sperma ile tohumlanıp, uzman teknik personelimiz gözetiminde bakım ve beslemeleri yapıldıktan sonra damızlık gebe düve talep eden yetiştiricilerimize ve Bakanlığın %40 hibeli düve desteğine başvurup, hak kazanan yetiştiricilerimize satılmaktadır” dedi.
2018 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteği ile kurulan ADSYB Damızlık Düve Merkezi’nin sadece damızlık düve yetiştirmeyip aynı zamanda milli ekonomiye de önemli katkı salama gayretinde olduğunu belirten Başkan Güngör, bu çalışmalarla milli sermayenin yurt içinde kaldığını belirtti. ADSYB Başkanı Güngör, “Ülkemizin ihtiyaç duyduğu damızlık gebe düvelerin yurt içinden karşılanarak, et ve süt ürünlerinde verimlilik ile kalitenin artırılması ile ithalatın önlenerek sermayenin ülke içinde kalması amaçlarına ulaştığını görmek ve ülke hayvancılığına katkı sağlamak projemizin bizleri mutlu eden en önemli çıktısıdır. Ayrıca özellikle de 2020 yılı yüzde 40 hibeli düve desteği kapsamında ilk düvemizi bir kadın yetiştiricimize satmış olmak da bizleri sevindirmiştir. Kadın yetiştiricilerimizin hayvancılıkta söz sahibi olmaya başlamaları, sektörde çalışan diğer kadınlarımıza model olması içinde önemlidir” diyerek Damızlık Düve Merkezi’nden düvelerini seçen Müzeyyen Ülgen’e başarı diledi.
https://www.mynet.com/galeri/hibe-kazanan-yetistiriciler-adsyb-damizlik-duve-merkezinden-duvelerini-almaya-basladi-180105423384
Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanları Vali Civelek’i Ziyaret etti
Muğla Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği yeni hizmet binası açılış töreninden sonra açılış için ilimize gelen Aydın Birlik Başkanı ve yönetimi ile Kırklareli ve Edirne Birlik Başkanları, Vali Esengül Civelek’i makamında ziyaret etti.
Valilik Makamında gerçekleşen ziyarete Aydın ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, Kırklareli ili Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Ali Dermenci Edirne İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği BaşkanıTuncay Aytın hazır bulundu.
Vali Civelek, hayvancılığın geleceği için kaliteli damızlık üretimi için damızlık üreticilerine yönelik çok değerli çalışmaları nedeniyle Aydın, Kırklareli ve Edirne Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birlik Başkanlarına teşekkür etti.
http://mugla.gov.tr/sigir-yetistiricileri-birlik-baskanlari-vali-civeleki-ziyaret-etti
Aydın’da yetiştiricilere eğitim verildi
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB), Çiftlik Danışma Merkezi tarafından 4.sü düzenlenen ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimi’nde yetiştiriciler bilinçlendirildi.
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB), Çiftlik Danışma Merkezi tarafından 4.sü düzenlenen ‘Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Eğitimi’nde yetiştiriciler bilinçlendirildi. Kuşadası’nda bir otelde gerçekleştirilen eğitimde konuşan ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, birlik üyelerinin desteklemelerden en üst oranda faydalanması için bir çok projeye imza attıklarını belirterek sadece 2018 yılının ilk ilk 3 ayında ADSYB üyesi yetiştiricilere 13 milyon 605 bin 576 lira destek almalarına aracılık ettiklerini söyledi.
ADSYB üyesi 150 yetiştiricinin katıldığı eğitim toplantısına konuşmacı olarak Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın, Hollanda Damızlık Birliği (CRV) Bölge ve Satış Müdürü Tom Van Der Meulen, Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen ve TKDK uzmanları katıldı.
ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör’ün açılış konuşması ile başlayan programda yetiştiricilere akademisyenler ve uzmanlar tarafından, ‘sığırlarda ayak ve tırnak bakımı, süt sığırcılığı ve modern metotlar, sığırlarda sınıflandırma, süt analizi değerlendirmesi, sütçülükte son gelişmeler ve kriz döneminde işletme yönetimi gibi konularda eğitim verildi.
“Aydınlı yetiştiriciye 2018’in ilk 4 ayında 13 milyon 605 bin 576 TL’lik destek”
Programın açılışında Birlik faaliyetleri ve projelerine değinen ADYSB başkanı Mehmet Sedat Güngör, her zaman üyelerin yanlarında olduklarını ve sürekli projeler hazırladıklarını belirterek “2018 yılının Nisan sonuna kadarki olan ilk döneminde buzağı desteği kapsamında Birlik üyesi yetiştiricilerimize ait 27 bin 553 adet buzağının, 10 milyon 169 bin 376 TL miktarında destekleme almasına ve süt analizi yaptıran 647 yetiştiricimizin de 3 milyon 436 bin 200 TL süt analizi desteği almasında aracılık ettik. Ayrıca üyelerimizin hayvancılık desteklemelerinden en üst oranda faydalanmaları için onlara danışmanlık hizmeti verdik. Yetiştiricilerimiz için projeler yapıyoruz ve yapmaya da devam edeceğiz” dedi.
Eğitim programı kapsamında Adnan Menderes Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Doç. Dr. İbrahim Akın tarafından yetiştiricilere ‘Sığırlarda Ayak ve Tırnak Bakımı’ eğitimi verildi. Akın, sığırlardaki topallık problemlerinin işletmelere önemli oranda ekonomik kayıplara yol açtığını ve bunu önleme yollarının olduğunu söyledi.
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) uzmanları Esma Altınöz, Mesut Dur ve Gülşen Sarıca Esmebaşı tarafından IPARD destekleri hakkında bilgiler verildi.
Hollanda Damızlık Birliği (CRV) Bölge ve Satış Müdürü Tom Van Der Meulen tarafından Holanda’daki Süt Sığırcılığı ve Modern Metotlar ve Sığırlarda Sınıflandırma konularında bilgiler verildi. Meulen konuşmasında başarılarının sırrını ise “140 yıllık başarılarımızın sırrı Birlik olmak, kayıt tutmak ve verilere dayalı hayvancılık yapmak” sözleri ile özetledi.
Uludağ Üniversitesi Veteriner Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. İsmet Türkmen Süt Analizi Değerlendirmesi, Sütçülükte Son Gelişmeler ve Kriz Döneminde İşletme Yönetimi konularında önemli bilgiler verdi.
Değerlendirme toplantısında yetiştiriciler sektöre dair sorularının cevaplarını en yetkili ağızlardan aldılar.
https://www.yeniakit.com.tr/haber/aydinda-yetistiricilere-egitim-verildi-644751.html
Ziraat Bankası ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Ortaklığı
Ziraat Bankası ve Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ortaklık başlattı. Aydın’da yer alan Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, bir iş birliği modeli geliştirdi. Bu kapsamda, damızlık dişi hayvanlar daha iyi konuma getirilecek, korunacak, arttırılacak ve hayvan sütü piyasasında katkı sağlayacak.
Güngör, “Birlik olarak yetiştiricimize 2 yıl önce kurduğumuz Damızlık Düve Çiftliği ile hizmetler daha da arttı. Damızlık düvenin yanında yem tedariki konusunda da hizmet vereceğiz.” dedi.
Güngör, Ziraat Bankası ve ADSYB işbirliği ile, özellikle küçük işletmelerde meydana gelen buzağı ölümlerinde, bakım ve beslenme sorunlarının önüne geçilmesi planlanıyor. İşletmeler, nakit ihtiyaçlarını karşılamak için dişi hayvanları et üretimi amacı ile kesmek zorunda kaldıkları için. bu anlaşmanın çözüm olacağına değiniyor.
Mehmet Sedat Güngör Açıklama Yaptı
Güngör açıklamasında, “Bu iş birliği kapsamında yetiştiricilerimizden alınan hayvanların bakım ve beslenmesi, uzman teknik personellerimiz tarafından ADSYB Damızlık Düve Çiftliğimiz’de yapılacak. Kaliteli spermalar ile tohumlanmış, ayak ve meme yapıları düzgün, ıslah edilmiş kaliteli hayvanlar başta ilimiz olmak üzere ülkemiz yetiştiricilerine satılacaktır ve böylece kaliteli düve temini ile ülkemiz hayvancılığına önemli katkı sağlanması hedeflenmektedir. Birliğimiz ve Ziraat Bankası iş modeli ortaklığında bakılacak hayvanların kaba yem ihtiyacı da sözleşmeli üretim modeliyle üretilecektir. Yonca ve silajlık mısır üretimi konusunda sözleşme imzalanan yetiştiricilere ürün bedelinin belirli bir kısmı avans olarak verilecek, kalan kısmı ise ürünün teslim tarihinde ödenecektir. Bu uygulama ile yetiştiriciler pazar sorunu yaşamadan planlı şekilde üretim yapacaklar ve ürünlerini gerçek değeriyle satarak bedelini ürünü teslim ettiklerinde peşin olarak tahsil edeceklerdir. Böylece hem Birliğimiz ortaklığı, daha uygun maliyetle yem tedarik edecek, hem de yem üreten yetiştiricilerimiz kazanç sağlayacaktır.” dedi ve ekledi.
“Yetiştiricilerimizin sağlıklı, kaliteli düve ve kaliteli kaba yem temininde yaşadığı zorluklar ve dişi danalarını piyasa koşullarının altındaki fiyatlara satma hususlarındaki sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlıyoruz. Birliğimiz tarafından 2018 yılında kurulan Damızlık Düve Çiftliği ile yetiştiricilerimize hizmet verilmektedir. Ziraat Bankası ile yapılan ortaklığımız ile birlikte hizmetlerimiz daha da artacaktır, orta ve uzun vadeli yatırım ve planlamalar yapabilecektir. Bu işbirliği ile ülkemizin hayvan ithalatının sonlandırılmasına katkı sağlamayı, hatta büyükbaş hayvancılıkta ihracatçı konuma geçmeyi hedefliyoruz” diyerek konuşmasına son verdi.
https://bankagazetesi.com/ziraat-bankasi-ve-damizlik-sigir-yetistiricileri-birligi-ortakligi-36798.html
Bu proje ile Türk hayvancılığı dışa bağımlılıktan kurutulacak
Bu proje ile Türk hayvancılığı dışa bağımlılıktan kurutulacak Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Ziraat Bankası ortaklığıyla ülke hayvancılığı dışa bağımlılıktan kurtuluyor.Bu proje ile Türk hayvancılığı dışa bağımlılıktan kurutulacakAYDIN - Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği ile Ziraat Bankası ortaklığıyla ülke hayvancılığı dışa bağımlılıktan kurtuluyor. Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, projenin Türkiye'deki hayvancılık sektörü için bir milat olacağını belirterek "Şu anda 5 ilde kaba yem ve düve tedarikine başladık. Yetiştiricimiz artık fırsatçıların eline düşmeyecek" dedi.
Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği'ne bağlı Bozdoğan Alamut'ta bulunan Düve Yetiştirme Merkezi'nde yaptığı açıklamada, Birlik ile Ziraat Bankası arasındaki ortaklığın detaylarını ve Türk hayvancılığına sağlayacağı faydaları dile getirdi. Türkiye'nin gerek hayvan varlığı, gerekse iklim ve bitki örtüsü bakımından hayvancılıkta da asla dışa bağımlı bir ülke olmaması gerektiğini belirten Özcan, "Maalesef Türkiye'nin milyonlarca doları hayvan ithalatına gidiyor. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı, Maliye Bakanımız Berat Albayrak ve Tarım Bakanımız Bekir Pakdemirli'nin destekleri ile Ziraat Bankası ile ortaklık oluşturduk" diyerek bu ortaklık kapsamında artık tüm ülke üreticisine kaba yem ve damızlık düve tedariki sağlanacağını söyledi.Projenin bir diğer özelliğinin ise hayvancılıkta da yerli ve millileşmenin sağlanıp yetiştirici ve üreticinin fırsatçılardan korunacağını kaydeden Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Kamil Özcan, "Ülke menfaati için bu proje hem desteklenmeli hem de korunmalıdır. Damızlık dişi hayvan varlığının ıslahı, korunması, arttırılması ve süt hayvancılığı piyasasında fiyat istikrarına katkı sağlamak amaçları çerçevesinde Ziraat Bankası ve Birliğimiz tarafından işbirliği modeli geliştirilmiş ve iş ortaklığı kurulmuştur. Ziraat Bankası ile yapılan ortaklığımız ile birlikte hizmetlerimiz daha da artacaktır, orta ve uzun vadeli yatırım ve planlamalar yapabilecektir. Bu işbirliği ile ülkemizin hayvan ithalatının sonlandırılmasına katkı sağlamayı, hatta büyükbaş hayvancılıkta ihracatçı konuma geçmeyi hedefliyoruz" dedi.Bu ortaklıkla yetiştiricinin yıllardır hayalini kurduğu bir sistemin devreye girdiğini belirten Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Yetiştiricilerimizin sağlıklı, kaliteli düve ve kaliteli kaba yem temininde yaşadığı zorluklar ve dişi danalarını piyasa koşullarının altındaki fiyatlara satma hususlarındaki sorunlarına çözüm üretmeyi amaçlıyoruz. Birliğimiz tarafından 2018 yılında kurulan Damızlık Düve Çiftliği ile yetiştiricilerimize hizmet verilmektedir. Ziraat Bankası ile yapılan ortaklığımız ile birlikte hizmetlerimiz daha da artacaktır, orta ve uzun vadeli yatırım ve planlamalar yapabilecektir. Bu işbirliği ile ülkemizin hayvan ithalatının sonlandırılmasına katkı sağlamayı, hatta büyükbaş hayvancılıkta ihracatçı konuma geçmeyi hedefliyoruz" diyerek bu modelin Türkiye'ye hayırlı olmasını diledi.
https://www.sondakika.com/ekonomi/haber-bu-proje-ile-turk-hayvanciligi-disa-bagimliliktan-13592120/
Yüzde 40 hibeli düve alım desteği başvuruları başladı
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından TÜRKVET'e kayıtlı işletmesi olan yetiştiriciler, bir işletme; kapasitesini 10 başa tamamlayacak şekilde desteklenecek olup, düve alım bedelinin yüzde 40'u hibe olarak verilecek. Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Başkanı Mehmet Sedat Güngör, başvuruların 14 Ocak 2020 tarihine kadar devam edeceğini açıkladı.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2019 yılı tarımsal desteklemelere ilişkin karar kapsamında “Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği içindeki Düve Alım Desteği 20 Kasım 2019 tarihli ve 30954 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiğini belirten Başkan Mehmet Sedat Güngör, bugün itibariyle başlayan Düve Alım Desteği başvurularının 14 Ocak 2020 tarihine kadar il ve ilçe Tarım Müdürlüklerine yapılacağını belirtti. Başkan Güngör, “Bu kapsamda; etçi, kombine ve sütçü ırklar ile mandalarda belirlenen ırklara yüzde 40 hibe desteği verilecek. Bu destek kapsamında fiyatlar; Gebe düvelerde 12 bin 500 TL/baş, 8 -15 aylık boş dişi sığır fiyatı 7.500 TL/baş, gebe manda fiyatı 10.000 TL/baş ve 8-15 aylık boş dişi manda fiyatı 6 bin TL/baş olarak belirlenmiştir” diyerek destekleme projesinin hayırlı olmasını diledi.
Yetiştiricilerimiz başvurularını bağlı oldukları İl ve İlçe Müdürlüklerine yapabileceğini kaydeden ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, düve alımlarına ilişkin satın alma işlemleri hakkında Bakanlığın 14 şart belirlediğini kaydetti. Başkan Güngör, satın alınacak damızlık düve/mandalar kararın yayımı tarihi itibarıyla TÜRKVET’e kayıtlı ve yurt içinden temin edileceğini de belirterek “Damızlık düveler; aynı ırka ait anne ve babanın kızlarından olup, melez olmayacaktır. Gebe düveler; aynı ırktan suni tohumlama yoluyla ya da Bakanlıkça izin verilen boğalardan tabii tohumlama ile gebe bırakılmış olmalıdır.
Satın Alınacak damızlık hayvanlar aşağıda belirtilen aynı ırktan sadece boş dişi veya gebe olmalıdır: a- Etçi Irklar; Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Blue b- Kombine Irklar; Simental Fleckvieh,Brown Swiss, Mondbeliard c- Sütçü ırklar; Holstein, Jersey,d- Manda.
Damızlık düvelerde/mandalarda brucella hastalığı için Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince alınan numunelerin, Bakanlığa bağlı laboratuvarlarca yapılan test sonuçları ve tüberküloz yönünden Bakanlık il/ilçe müdürlüklerince yapılan tüberkülin testleri negatif olmalıdır. Hastalıktan ari işletmeler hariç testler son 6 ay içinde yapılmış olmalıdır.
Düvelerin/mandaların temin edileceği yerler; Düveler, düve/manda yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, TİGEM’den, damızlık sığır yetiştirici birlikleri, damızlık manda yetiştirici birlikleri ile Tarım Kredi Kooperatifleri (TKK) ve iştiraklerinden temin edilmelidir” şartları bulunmaktadır. Desteklemeler hakkında detaylı bilginin bakanlığın web sitesinden ulaşılabilir” dedi.
Başkan Güngör ayrıca; Satın alınacak damızlık gebe düvelerin teslim tarihinde 13-25 aylık (390-750 gün) yaş aralığında tohumlanmış ve en az 90 gün gebelik, damızlık boş dişi sığırlar; teslim tarihinde en az 8- 15 aylık (240-450 gün) yaşta, damızlık gebe mandaların ise teslim tarihinde 20-40 aylık (600-1200 gün) yaş aralığında tohumlanmış ve en az 3 aylık (90 gün) gebelik, damızlık boş dişi mandaların da teslim tarihinde en az 12-24 aylık (365-730 gün ) yaş aralığında olması gerektiğini söyledi.
https://www.kent09.com.tr/genel/yuzde-40-hibeli-duve-alim-destegi-basvurulari-basladi-h71177.html
Aydın'da büyükbaş hayvan yetiştiricileri bilinçlendirilecek
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) tarafından hazırlanan 'Büyükbaş Hayvancılık Eğitim Merkezi Fizibilite Raporu' ve GEKA tarafından desteklenen proje ile Aydın'daki büyükbaş hayvan yetiştiricileri bilinçlendirilecek. 26 Şubat 2019 tarihinde yürütülmeye başlanan projenin fizibilite raporu tamamlandı. Konuyla ilgili açıklama yapan ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, kurulması planlanan 'Büyükbaş Hayvancılık Eğitim Merkezi' ile yetiştiricilerin bilinçlendirileceğini söyledi.
"Yatırım maliyeti 8 milyon 800 bin TL"
ADSYB olarak, 10. Kalkınma Planı Hayvancılık Raporu'nda da hayvancılık ile ilgili ülkemizin zayıf yönleri olarak belirtilen hususlar arasında vurgulanan "yetiştiricilerin teknik bilgi yetersizliği" sorunundan yola çıkarak çalışma başlattıklarını belirten Başkan Güngör, "İlimizin büyükbaş hayvancılık açısından sahip olduğu potansiyelin daha iyi değerlendirilmesi için proje hazırladık. Projenin amacı, Aydın'daki yetiştiricilerin büyükbaş hayvancılık ile ilgili eğitim eksikliklerinin giderilmesidir. Bu doğrultuda büyükbaş hayvancılık ile ilgili bir eğitim merkezi kurulması planlanmaktadır. Birliğimiz tarafından uzun vadede büyükbaş hayvancılık ile ilgili büyük bir platform oluşturulması ve sektörümüz başta olmak üzere ülke ekonomisine katkı sağlayacak hayvancılık cazibe merkezi oluşturulması hedeflenmektedir" diyerek süt sığırcılığı işletmesi, laboratuvar ve eğitim merkezinden oluşan projenin yatırım maliyetinin yaklaşık 8 milyon 800 bin TL olarak belirlendiğini söyledi.
Bu hedefler doğrultusunda projenin Aydın ili Bozdoğan Alamut Mahallesi mevkiindeki ADSB'ye ait arazide kurulmasının planlandığını kaydeden Birlik Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Kurulması planlanan büyükbaş hayvancılık ile ilgili uygulamalı eğitim merkezinin doğru bir şekilde dizayn edilmesi için, bu eğitim merkezinin fizibilite çalışması yapılmıştır. Projemizin fizibilite çalışmasını hazırlayan yüklenici firma ekibi bünyesinde ekonomik analist, profesör unvanına sahip veteriner hekim, mimar, istatistik ve ekonometri uzmanı ile diğer danışmanlar yer almıştır. Birliğimiz tarafından kurulması planlanan ADSYB Büyükbaş Hayvancılık Eğitim Merkezi'nin 3 ana bileşenden oluşması öngörülmüştür. Bunlar; Süt Sığırcılığı İşletmesi, Laboratuvar, Eğitim Merkezi'dir. Numunelerin analiz amacıyla çevre illere taşınması yörede üretilen sütün rekabetini azaltmaktadır. Bu sebeple Eğitim Merkezinde öngörülen laboratuvar ilimiz için önemlidir. Diğer bir birim olarak tasarlanan süt sığırı işletmesi ile; eğitim merkezinde düzenlenecek eğitim programları için uygulama fırsatı sağlanmış olacaktır. Bu tesiste, tahmini 675 ton süt üretimi olması hesaplanmış ve bu süt gelirlerinin eğitim merkezinin giderlerinin karşılanması için kullanılması hedeflenmiştir. ADSYB Büyükbaş Hayvancılık Eğitim Merkezi'nin 28 ay gibi bir sürede tamamlanması öngörülmüştür" diyerek merkezin kar amacı gütmeden faaliyet göstereceğini söyledi.
"Yetiştiricilerin yüzde 84'ü bu konuda eğitim almamış"
Projeyi hazırlarken anket çalışması da yaptıklarını belirten ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Birlik üyelerimiz ile anket yoluyla yapılan saha çalışması sonuçlarına göre ise bilgi ve beceri eksikliğinin doğrudan işletmelere yansımasının sonuçlarından biri hayvanların süt verimliliklerindeki düşüklük ve diğer önemli husus ise karlılıktaki düşüklüktür. Anket yapılan yetiştiricilerimizin yüzde 84'ünün yaptıkları iş hakkında herhangi bir eğitim almadıkları görülmektedir. Proje kapsamında yapılan bu saha çalışması geri bildirimlerine göre eğitim hizmetleri ile ilgili görüşler yüksek bir oranla pozitif yöndedir. Uygulamalı bir eğitime katılmanın kendileri ve ya çalışanları için faydalı olacağına inanan işletme sahipleri oranı yüzde 87'dir. Proje kapsamında insan ve hayvan refahına uygun 150 kişiye eğitim imkanı sunan büyük bir eğitim salonu, ayrıca küçük gruplara eğitim imkanı sunabilecek şekilde küçük salonlara dönüştürülebilir kullanışlı bir bina mimarisi öngörülmüştür" diyerek Aydın'daki yetiştiricilerin daha bilinçli olması için çalıştıklarını söyledi. 2020-03-06
https://www.timeturk.com/aydin-da-buyukbas-hayvan-yetistiricileri-bilinclendirilecek/haber-1376582
Güngör: İthalatın sonlanacak olması bizi memnun etti
Tarım ve Orman Bakanlığı, 2021 yılı sonundan itibaren besilik büyükbaş hayvan ithalatını sonlandıracağını açıkladı. Karar üreticiler tarafından memnuniyetle karşılanırken Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Olumlu bir gelişme. Mümkünse ithalatı hemen kapatmalılar” dedi. Tarım ve Orman Bakanlığı, bu yıl gerçekleştirilecek besilik büyükbaş hayvan ithalatını 2019'a göre yarı yarıya azaltacağını, 2021 yılı sonundan itibaren ise sonlandıracağını açıkladı. Alınan karar, tüm Türkiye’de olduğu gibi Aydın’da da sevinçle karşılandı. İthalatın sonlandırılmasının yerli üretici açısından olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Sedat Güngör, “Çok memnumuz karardan. Keşke bu yıl da ithalatı tamamen bitirseler. Türkiye’deki tüm üreticiyi olumlu etkileyecek bir gelişme. Keşke o ithalatlar hiç yapılmamış olsaydı. Mümkünse ithalatı hemen kapatmalılar. Kendi üreticimizi desteklememiz gerekiyor. Piyasanın canlanması lazım” dedi.
Aydın Kulis 10 Haziran 2020 Çarşamba
https://www.aydinkulis.com/genel/gungor-ithalatin-sonlanacak-olmasi-bizi-memnun-etti-h18406.html
Çiğ sütte yeni fiyat uygulamasının ayrıntıları
Gıda Komitesi'nin belirlediği, Ulusal Süt Konseyi tarafından açıklanan çiğ süt referans fiyatı ilk kez kaliteye ve sınıflandırma esasına göre belirlendi. Daha önce yağ ve protein oranına göre tek bir referans fiyat belirlenirken, Mayıs ve Haziran dönemi için yağ ve protein değerlerine göre A,B ve C sınıfı olmak üzere 3 ayrı fiyat açıklandı.
Tarım ve Orman Bakanlığı'nın 25 Ocak 2020'de Resmi Gazete'de yayınlanan "Çiğ İnek Sütünün Sınıflandırılmasına İlişkin Tebliğ"e göre, çiğ inek sütü yağ ve protein oranına göre 3 sınıfta değerlendirilecek. Çiğ süt referans fiyatı da bu sınıflamaya göre yapılacak.
Tebliğde 2020 ve 2021 yıllarında Çanakkale, Burdur ve Aksaray illerinde, 2022 yılından itibaren ise tüm illerde bu uygulamaya geçileceği bilgisine yer veriliyor. Ancak 2022 yılı beklenmeden 1 Mayıs itibariyle ülke genelinde bu uygulamaya geçiliyor.
Fiyat litre başına en yüksek 2.90 en düşük 2.80 lira
Ulusal Süt Konseyi, 1 Mayıs-30 Haziran 2021 dönemi için çiğ sütte, A sınıfı için litre başına 2 lira 90 kuruş, B sınıfı için 2 lira 85 kuruş ve C sınıfı için 2 lira 80 kuruş referans fiyat açıkladı.
Ayrıca, Tarım ve Orman Baklanlığı, bu iki aylık dönemde litre başına üreticiye 30 kuruş destekleme primi ödeyecek.
Üretici de sanayici de fiyattan şikayetçi
Çiğ süt üreticileri son iki ayda yem başta olmak üzere girdi fiyatlarının yüzde 12-15 oranında arttığını belirterek yapılan fiyat artışının bunu karşılamaktan çok uzak olduğunu dile getirdi. Ayrıca, kaliteli sütün ucuz olduğunu ileri süren üreticiler, yağ oranı ve protein oranı yüksek süt üreten yetiştiricinin ödüllendirileceğine cezalandırıldığını iddia ediyor.
Süt sanayicileri de maliyetlerinin çok yükseldiğini, market zincirleri ile yaptıkları sözleşmeler nedeniyle bu fiyat artışını fiyatlara yansıtmalarının zor olacağını ifade ediyor.
Sistem 8 yıldır tartışılıyordu
Ulusal Süt Konseyi Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Muhittin Özder, çiğ sütün kaliteye göre sınıflandırılması ve fiyatın buna göre belirlenmesinin tam 8 yıldır gündemde olduğunu ve tartışıldığını söyledi. Özder, telefon görüşmemizde şu bilgileri verdi: " Biz 8 yıldır bu konuyu tartışıyoruz ve ilk uygulamaya ilişkin açıklama yaptığımız gün Avrupa Birliği'nden çok önemli bir açıklama yapıldı. Avrupa Birliği, süt ve süt ürünlerini birliğin belirlediği kriterlere uygun üretim yapanlardan alacağını ilan etti.Tesadüfün bu kadarı olmaz dedirtecek bir durum bu. Yani, Avrupa Birliği, hangi kriterlere göre üretim yapıyorsa ithal edeceği ürünlerin de o kriterlerle üretilmesi şartını getirdi. Ülke olarak Avrupa Birliği'ne çok büyük ihracatımız olmayabilir. Fakat, bu kriterleri ihracat yaptığımız diğer pazarlar da isteyecektir. Bu nedenle kaliteye göre sınıflandırma ve fiyat çok önemli. Avrupa Birliği veya başka pazarlar için değil kendimiz için doğru adım atarak bu kaliteyi sağlamamız gerekiyor."
Protein ve yağ tespit analizinde sorun olmaz
Üreticilerin süt analizi, yağ ve protein oranının belirlenmesi konusunda endişe etmelerine gerek olmadığını belirten Özder: "Üretici sütünü birlik veya kooperatif üzerinden sanayiciye satıyor. Analizler de anlaşmaya bağlı olarak yapılıyor. Analizlerde şahit numuneleri alınıyor. Tarım Bakanlığı bunlar üzerinden de gerekli denetimleri yapıyor. Damızlık birliklerinin belli sayıda analiz laboratuarları var. Süt üreticileri birliği de bu konuda bakanlıktan destek alarak laboratuarlar kurmak istiyor. Bu konuda bir sorun olacağını sanmıyoruz."dedi.
İki aylık dönem iyi değerlendirilmeli
İlk kez kaliteye ve sınıflandırma esasına göre fiyat uygulanacağını hatırlatan Prof. Dr. Muhittin Özder sözlerini şöyle sürdürdü: " Yeni başlıyoruz. Bazı sıkıntılar da yaşanabilir. Bu iki aylık dönemi bir deneme süresi olarak da adlandırabiliriz. Ulusal Süt Konseyi olarak biz de bu dönemi yapacağımız toplantılar, eğitim çalışmaları ile iyi değerlendirmek istiyoruz. Kaliteyi belirlemek için belli formülasyonlar var. Programlar var, veriyorsunuz 1 gram yağ veya protein artışında size fiyatın ne olması gerektiğini veriyor. İdeal olanı bu. Ama daha yeni başlıyoruz. Bunların hepsi yapılacak."
Süt fiyatını USK değil, Gıda Komitesi belirliyor
Türkiye'nin süt ve süt ürünleri konusunda çok büyük potansiyeli olduğunu anlatan Muhittin Özder:" Üretmeyi biliyoruz fakat pazarlama, satış konusunda sıkıntılarımız var. Afrika'dan Doğu Asya'ya kadar çok geniş bir bölgedeki ülkelerin hepsi ithalatçı konumunda. Bu ülkemiz için çok büyük fırsat. Bu fırsatı iyi değerlendirmeliyiz. Bunun için kaliteli üretim şart. Elbette burada en önemli sorun üretim maliyeti. Bu maliyet dikkate alınarak fiyatın oluşması gerekir. Şunu da bir kez daha belirtmeliyim, sütün fiyatını biz belirlemiyoruz. Ulusal Süt Konseyi olarak fiyatın en doğru biçimde oluşması için çalışıyoruz. Son sözü Gıda Komitesi söylüyor. Biz onlara doğru bilgiler sunmak için çalışıyoruz. Eskiden iki üç ayda rapor sunarken şimdi 15 günde bir daha detaylı raporlar sunuyoruz. Fiyatı onlar belirliyor biz açıklıyoruz." bilgisini verdi.
Kaliteli süte daha yüksek fiyat verilmeli
Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Sedat Güngör, uzun bir süreden beri herkesin kaliteye göre süt fiyatının verilmesini istediğini belirterek, ilk uygulamanın 1 Mayıs itibariyle başlayacağını söyledi. Resmi Gazete'de yayınlanan tebliğe göre uygulamanın 2022'de başlaması gerekirken 1 Mayıs itibariyle uygulamaya geçileceğini anlatan Güngör: "Bazı endişeler var. Sütün tümüyle analize tabi tutulması gerekiyor. Bu analizi kim yapacak? Sanayici yaptığında üretici aleyhine bir sonuç olur mu endişesi var. Bunların netleşmesi gerekiyor. Ayrıca, belirlenen fiyatlarda barem farkı çok düşük. En yüksek kalite ile en düşük kalite arasında litrede 10 kuruş fark var. Kaliteli süte daha yüksek fiyat verilmeli. Kaliteli süt üretimi teşvik edilmeli. Sanayici kaliteli süt almak istiyorsa bunun bedelini de ödemelidir. Hayvancılıkta işler yolunda gitmiyor. Biz sürekli sahadayız. Üretici büyük sıkıntı yaşıyor. Sütü değerinde satılmazsa üretimi sürdürmesi çok zor." yorumunu yaptı.
DÜNYA Haber Merkezi 21 Nisan 2021
https://www.dunya.com/ekonomi/cig-sutte-yeni-fiyat-uygulamasinin-ayrintilari-haberi-618681
ADSYB silaj paketleme hizmeti vermeye başladı
Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) desteği ile birlik üyesi üyelerin kullanımına sunulmak üzere silaj paketleme makinesini bünyesine kattı.
Türkiye'de büyükbaş hayvancılık sektörünün gelişimine katkı sağlanması hedefleri doğrultusunda çalışmalar yapan ADSYB, Aydın'daki silaj paketleme makinesi ihtiyacının giderilerek, kaba yem paketleme ve depolama süreçlerinin iyileştirilmesi, üyeleri olan büyükbaş hayvan yetiştiricilerinin ortak makine kullanımı kültürüne alışması hususunda katkı sağlanarak, yüksek teknolojili makine ve ekipmanlara daha az maliyetle ulaşmaları ile ülke kaynaklarının sürdürülebilir kullanılmasına katkı sağlamak için GEKA desteği ile silaj paketleme makinesini araç parkuruna dahil etti. İlkel koşullarda silolanan ve depolanan silaj koşullarının iyileştirilmesi ile Avrupa Birliği hayvan refahı koşullarına uygun yem depolama standartlarının sağlanması ve çevre kirliliğinin önlenmesine katkı sağlamak için, Güney Ege Kalkınma Ajansı 2020 Yılı Proje Teklif Çağrısı, Kooperatif ve Birliklerin Rekabet Gücünün Geliştirilmesi Mali Destek Programı kapsamında ADSYB tarafından başvurusu yapılan 'ADSYB Makine Parkı' projesi kabul edildi. Proje kapsamında birlik üyelerinin yem bitkilerinin paketlenmesi, özellikle de silaj paketleme hususunda, ekipman ve makine desteği sağlanması amacıyla silaj paketleme makinesi alınarak Temmuz ayından itibaren talep eden yetiştiricilere silaj paketleme hizmeti verilmeye başlandı.
ADSYB Başkanı Mehmet Sedat Güngör, "Aydın ili iklim özellikleri ile silajlık mısır yetiştiriciliğinde avantaja sahip olması sebebiyle yaygın olarak üretimi yapılan silajlık mısırın modern tekniklerde, rulo balya paketleme yapılarak depolanması ile büyükbaş hayvan yetiştiricilerine model olunarak yem paketleme ve depolama süreçlerinin iyileştirilmesi sağlanacak ve karlılıkları arttırılacaktır. Birlik üyesi büyükbaş hayvancılık işletmelerin paketlenmeden ve depolamadan kaynaklı mısır silajı yemi kayıplarını azaltılacaktır. Birliğimiz tarafından kurulan makine parkında verilecek olan silaj paketleme hizmeti ile Aydın ilinde silajlık mısır paketleme tesislerinin azlığı sebebiyle piyasada oluşan yüksek mısır silajı rulo paketleme fiyatlarının, oluşacak olan rekabetçi bir yapı ile büyükbaş hayvan yetiştiricileri lehine değişmesine de katkı sağlanacaktır" dedi.
AYDIN -İHA-02.10.2021
https://www.haberler.com/adsyb-silaj-paketleme-hizmeti-vermeye-basladi-14433640-haberi/
ADSYB’de Başkan Güngör güven tazeledi
Aydın’da 1995 yılında kurulan ve kısa sürede Türkiye’de birçok örnek projeye imza atan Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin (ADSYB) 9. Olağan kongresi yapıldı. Kongrede Mevcut Başkan Mehmet Sedat Güngör yeniden seçilerek güven tazeledi.
TARİŞ Aydın Pamuk Birliği tesislerinde gerçekleştirilen Divan Başkanlığını Türkiey Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Genel Başkanı Kamil Özcan’ın yaptığı kongreye üyelerin yanı sıra Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Bahri Erdel, Aydın Ticaret Odası Meclis Başkanı Coşkun Cerit, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Altan Bilgen, Arif Gürdal, çeşitli oda ve birliklerin başkan ve yöneticilerinin yanı sıra davetliler katıldı.
Pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirilen kongrede 18 madde oy birliği ile geçerken Birliğin çalışmaları hakkında bilgi veren Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği başkanı Mehmet Sedat Güngör, yetiştiricilere en iyi hizmeti sunmak için çalıştıklarını kaydetti.
Birliğin kuruluşundan bugüne kadar yapılan çalışmalar hakkında detaylı bir sunum yapan Başkan Güngör, “1995 yılında başlayan çalışmalar sonucunda bugün Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği 4 bin 243 asil ve 27 bin 297 yedek üye olmak üzere toplam 31 bin 540 üye sayısına ulaşmıştır. Ülke hayvancılığın gelişmesinde Aydın ilinin önemli bir merkez oluşturduğunun altını çizmek gerekmektedir. Birliğimiz faaliyetlerini Sorumlu Müdür’e bağlı (3) adet şube müdürlüğü altında 46 personel ile yürütmektedir. Ayrıca, ADSYB Gıda, Tarım, Hayvancılık, Proje ve Danışmanlık Pazarlama Sanayi ve Ticaret Limited Şirketinden 13 personel ile hizmet alımı yapılmaktadır. Bunun yanında 30 araç ve karantina işletmemizde 2 traktör ile üyelerimize hizmet sunmaktayız” dedi.
Birliğin soykütüğü çalışmaları hakkında da bilgi veren Başkan Mehmet Sedat Güngör, EIslah verilerine göre 2020 yılı sonunda Aydın genelinde 4 bin 243 soykütük işletmesinde 82 bin 053 baş inek ile toplam 191 bin 905 baş sığır, ve 27 bin 297 adet önsoykütük işletmesinde 98 bin 478 baş inek ile toplam 232 bin 901 baş sığır mevcudu olduğunu, tüm kayıtların da tutulduğunu belirtti.
ADSYB olarak ıslah faaliyetlerinin yanında yetiştiricilerinin bilgi ve tecrübelerini artırmak için çeşitli eğitim çalışmaları ve projeler de yürüttüklerini kaydeden Başkan Güngör, ‘ADSYB Damızlık Düve İşletmesi Projesi’ ile de birliğe ait yaklaşık 92 dönüm arazide 500 başlık yüzde 50’si Bakanlık tarafından destekli 500 başlık düve işletmesi kurulduğunu kaydetti.
ADSYB Başkanı Mehmet Güngör, bu hedefleri üyelerin destekleri ile gerçekleştirdiklerini kaydederek birlik üyelerine ve yönetimine teşekkür etti.
Aydın İli damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği’nin yeni yönetimi Mehmet Sedat Güngör Başkanlığı’nda Adnan Elmacı, Ufuk Sayın, Ercan Türkoğlu, İsmet Ünal, Halim Özbaşlı ve Gürkan Yıldırım’dan oluştu. Birliğin Denetleme Kuruluna da Metin Korkmaz, Kamil Doygun ve Beyhan Arıcıoğlu getirildi.
https://www.haberturk.com/aydin-haberleri/90568846-adsybde-baskan-gungor-guven-tazeledi
ADSYB'den 'Düve desteği' açıklaması
AYDIN (İHA) – Aydın İli Damızlık Sağır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Teknik İşler Şube Müdürü Seda Emine Payık, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından düve alım desteklerinde adet ve destek miktarlarında artış yapıldığını açıkladı. Payık, geçen yıl 20 başa kadar olan destek miktarının bu yıl 50 başa, yüzde 40 oranında olan destek miktarında düve fiyatlarının gebe düve fiyatlarının 14 bin TL'den 20 bin TL'ye yükseltildiğini kaydetti.
Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından 2021 yılı 31682 sayılı Hayvancılık Desteklemeleri Uygulama Tebliği kapsamında yüzde 40 hibeli düve alım desteği hakkında bilgi veren Aydın İli Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (ADSYB) Teknik İşler Şube Müdürü Seda Emine Payık "Bakanlığımız tarafından TÜRKVET'e kayıtlı işletmesi olan yetiştiriciler; işletmelerindeki 8 ay ve üzeri dişi hayvan sayısını en fazla 50 başa tamamlayacak şekilde desteklenecek olup, düve alım bedelinin yüzde 40'ı hibe olarak verilecektir" dedi.
Düve/manda alım desteği müracaat şartları hakkında bilgi veren Birlik Müdürü Payık, "Yetiştiricinin işletmesinin, kararın yayım tarihi 11 Kasım 2021 itibariyle TÜRKVET'e kayıt edilmiş olması ve işletme kapasitesinin destek talep edilen hayvan sayısı ile uyumlu olması gerekmektedir. Bir işletme; kapasitesini 50 başa tamamlayacak şekilde desteklemeden yararlandırılır. Bu kapsamda desteklemeden yararlandırılacak düveler etçi ırklarda Angus, Charolais, Limousin, Hereford, Belgium Bleu, Kombine Irklarda Simental (Fleckvieh), Brown Swiss, Mondbeliard, sütçü ırklarında ise, Jersey (karadeniz bölgesindeki iller), Holstein. Destek miktarı, düve/manda alım bedelinin yüzde 40'ı kadar olup düve/manda başına desteklemeye esas bakanlıkça belirlenen desteklemeye esas 2021 yılı gebe düve fiyatı 20 bin TL baş ve 8-15 aylık boş dişi sığır fiyatı 12 bin TL baş, damızlık gebe manda fiyatı 16 bin TL baş, 8 – 15 aylık damızlık boş dişi manda fiyatı 10 bin TL baş olarak belirlenmiştir" dedi.
Düvelerin; düve yetiştirici merkezlerinden, hastalıktan ari işletmelerden, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünden, Damızlık Sığır Yetiştirici Birlikleri, Damızlık Manda Yetiştirici Birlikleri, Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştirakleri ile yetiştirici/üretici örgütlerinden temin edilebileceğini kaydeden (ADSYB) Teknik İşler Şube Müdürü Seda Emine Payık, "Düve alım desteğine gerçek/tüzel kişiler sadece bir işletmesi için başvurabilir" dedi.
Başvuruların, işletme sahibi tarafından dilekçe ile 28 Ocak 2021 tarihine kadar İl ve İlçe Tarım müdürlüklerine şahsen yapılacağı belirtildi.
"Birliğimize ait düve merkezinden faydalanabilirler"
Ayrıca 2018 yılında Tarım ve Orman Bakanlığı'nın desteği ile Aydın'da kurulan Birliğe ait Damızlık Düve Merkezi'nin sadece damızlık düve yetiştirmeyip aynı zamanda milli ekonomiye de önemli katkı sağlama gayretinde olduğunu belirten Birlik Müdürü Payık, "Geçen yıl hibe almaya hak kazanan yetiştiricilerimizin yoğun ilgisi ile karşılaştık. Birlik Düve Merkezinde; üyelerimizin işletmelerinden '6 -15 ay arası baba kaydı bulunan, aynı ırk sperma ile tohumlanmış, melez olmayan saf ırk (Holstein, Simental, Montofon, Montbeliarde) seçilerek alınan ham düveler, Birliğimiz işletmesinde testleri ve aşıları yapılıp, kaliteli sperma ile tohumlanıp, uzman teknik personelimiz gözetiminde bakım ve beslemeleri yapıldıktan sonra satılmaktadır. Yüzde 40 hibe kapsamında da başvuruları kabul edilen ve Birliğimiz düve merkezini seçen yetiştiricilerimize geçen yıllarda olduğu gibi satışlara devam edilecektir" dedi.
Bu arada desteklemeye esas alınacak rakamların; gebe düvelerde 14 bin TL'den 20 bin TL'ye boş düvede 8 bin TL'den 12 bin TL'ye, gebe mandada 12 bin TL'den 16 bin TL'ye, boş manda 7 bin TL'den 10 bin TL'ye yükseltildiği belirtildi. - AYDIN
İhlas Haber Ajansı - Ekonomi
21.12.2021 10:19 - Güncelleme: 21.12.2021 10:27
https://www.haberler.com/adsyb-den-duve-destegi-aciklamasi-14612757-haberi/
Ziraat Fakültesi'nde, öğrenci sektör buluşmaları sürüyor
ydın Adnan Menderes Üniversitesi (ADÜ) Ziraat Fakültesi tarafından düzenlenen sektörle buluşma etkinlikleri çerçevesinde Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör konuk edildi.Birliğin kuruluş amacı ve yönetimi gibi genel bilgileri öğrencilerle paylaşan Güngör, birliğin faaliyet alanlarını aktardı ve Türkiye’deki büyük baş hayvancılık sektörü ve Aydın ilinin sektördeki yeri konusunda karşılaştırmalı olarak rakamlara dayalı istatistikler verdi.
Soy kütük verileri, suni tohumlama verileri, süt üretim durumu gibi başlıklarda ayrıntıları paylaşan Güngör, Ziraat Fakültesi öğrencileri ile iş tecrübelerini paylaşmasının ardından öğrencilerin iş hayatı üzerine sorularını yanıtladı.
Etkinlik, Ziraat Fakültesi Dekan V. Prof. Dr. İbrahim Gençsoylu’nun Aydın Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mehmet Sedat Güngör’e Teşekkür Belgesi takdimi ile sona erdi.
https://www.aydindenge.com.tr/aydin/13/04/2022/ziraat-fakultesinde-ogrenci-sektor-bulusmalari-suruyor